«Тисячу для вакцинованих» варто дозволити витрачати на передплату преси – НСЖУ і Укрпошта

«Тисячу для вакцинованих» варто дозволити витрачати на передплату преси – НСЖУ і Укрпошта

Укрінформ
Національна спілка журналістів пропонує Президентові та уряду включити поштову передплату на українські друковані ЗМІ до переліку послуг, які можна буде сплатити за рахунок державної допомоги щепленим проти COVID-19 громадянам.

Про це повідомив у Фейсбуці голова НСЖУ Сергій Томіленко, передає Укрінформ.

Як зазначається у повідомленні, "такий крок стане антикризовою підтримкою українських незалежних медіа, які страждають через економічну кризу, викликану епідемією коронавірусу й карантинними обмеженнями". Водночас, як вважають у НСЖУ, українці отримають доступ до відповідальних джерел інформації, якими є газети, як офіційно зареєстровані ЗМІ, та яким довіряють читачі. Цю ініціативу також підтримують Українська асоціація медіабізнесу та Асоціація незалежних регіональних видавців. Про повну готовність реалізувати ідею передплати преси в рахунок допомоги вакцинованим українцям заявляють в Укрпошті.

"Запровадження можливості витрачати державну допомогу на поштову передплату преси залучить тисячі редакцій ЗМІ до інформаційної кампанії з роз’яснення механізму отримання 1000 грн та особливостей функціонування "Дії". Водночас адміністрування такої передплати преси буде простим, адже кошти через свою мережу прийматиме єдине підприємство – АТ "Укрпошта", яке вже далі розраховуватиметься із видавцями преси. Також збереження й розвиток українських друкованих медіа – це необхідний крок у боротьбі з фейками, маніпуляціями та ворожою пропагандою", – зазначив Томіленко.

Повідомляється також, що в національному поштовому операторі АТ "Укрпошта" підтримують ініціативу видавців преси та готові до реалізації масштабної державної програми із заохочення вакцинації громадян: "Передплата преси – важлива поштова послуга, і наша розгалуджена національна мережа дозволить кожному українцю мати можливість "конвертувати" допомогу з "Дії" в доступ до газети, якій він довіряє", – коментує генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

У НСЖУ наголошують, що особливо місцеві медіа відіграють важливу роль у відповідальному інформуванні щодо подолання наслідків пандемії, контролі на місцях реалізації втілюваних у державі реформ.

Результати онлайн-анкетування, проведеного Національною спілкою журналістів України в березні 2021 року серед 150 редакторів газет, свідчать про кризу, яку переживають друковані медіа. Протягом року понад 85% видань втратили рекламодавців, кожна третя газета скоротила кількість номерів або обсяг випусків. Майже 40% редакцій відмовилися від нових проєктів. Кожна двадцята редакція тимчасово призупиняла вихід видань, ще стільки ж припинили виходити зовсім.

Зберігають видання здебільшого самі журналістські колективи. Майже 40% редакцій скоротили штат, 50% – знизили заробітну плату, майже 14% відправляли журналістів у неоплачувану відпустку. Навантаження на працівників, які залишилися, зросло в 55% редакцій, наголосили в НСЖУ.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський раніше анонсував, що з 19 грудня в Україні запрацює програма з надання 1 тис. грн громадянам, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19.

Прессекретар глави держави Сергій Никифоров уточнив, що виплата тисячі гривень здійснюватиметься у вигляді ваучерів, сертифікатів або депозитів усім громадянам, які пройшли повний курс щеплення проти коронавірусної інфекції як до 19 грудня, так і після.

Для виплат вакцинованим від коронавірусу цього року з держбюджету виділять 3 млрд грн, а на початку 2022 року - ще 3 млрд грн, але можливе розширення фінансування цієї програми, заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, кошти в розмірі 1 тисячі гривень будуть виплачені на віртуальні платіжні картки через "Дію". Їх можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, на заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком.

Глава уряду зазначив, що приблизно 6 тис. суб’єктів бізнесу по всій країні зможуть взяти участь у програмі. Програма запрацює з 19 грудня й діятиме цього року та до кінця наступного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-