Постковідний синдром може тривати до 12 тижнів після хвороби – МОЗ

Постковідний синдром може тривати до 12 тижнів після хвороби – МОЗ

Укрінформ
Постковідні симптоми можуть тривати від 5 до 12 тижнів після хвороби.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Що таке постковід? Ознаки та симптоми, які виникають після перенесеної коронавірусної хвороби, які неможливо пояснити жодним діагнозом. Такий стан може тривати від 5 до 12 тижнів або довше. Британські дослідження вказують, що у кожної п’ятої людини із позитивним тестом постковідний синдром може тривати протягом 5 тижнів, у кожної десятої – протягом 12 тижнів ", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ додали, що постковідний синдром характеризується різними клінічними проявами, такими як слабкість, знесилення, тривалий кашель, задишка, втрата смаку та нюху, порушення сну та свідомості, тривожність, депресія, головний біль, суглобовий синдром, випадіння волосся, розлади ендокринної системи тощо.

Проте наразі немає вичерпного переліку симптомів та станів, характерних для постковідного синдрому. Їх спектр широкий і постійно оновлюється та доповнюється.

Також не існує швидкого способу відновлення після коронавірусної хвороби, особливо, якщо зважати на різний перебіг захворювання та індивідуальні особливості кожного пацієнта.

Водночас, як зазначають у міністерстві, серед порад, які фахова спільнота дає пацієнтам, котрі перенесли COVID-19, є дотримання режиму сну та збалансованого харчування, помірна фізична активність, вправи для тренування мозку та когнітивних здібностей, прогулянки на свіжому повітрі.

Також варто звертати увагу на лікування проявів хронічних хвороб, якщо такі мають місце. Варто консультуватись із сімейним лікарем щодо свого стану, обговорити ті скарги і симптоми, які виникли після захворювання COVID-19.

Зменшити ризики потрапити у лікарню та втратити здоров'я чи навіть життя внаслідок COVID-19 допомагає виключно вакцинація.

Як повідомляв Укрінформ, від початку вакцинальної кампанії щеплено 12 554 335 людей, з них отримали одну дозу – 12 554 333 людини, повністю імунізовані та отримали дві дози – 9 257 319 людей. Загалом проведено 21 811 652 щеплення.

За добу 17 листопада 297 832 людини вакциновано проти COVID-19. Одну дозу отримали 108 754 людини, повністю імунізовані – 189 078 людей.

Фото: Evgeny Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-