Денісова зустрілася з особистим лікарем Саакашвілі

Денісова зустрілася з особистим лікарем Саакашвілі

Фото
Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова поінформувала, що до голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїла Саакашвілі не допускають його особистого лікарня Ніку Кіпшидзе.

Про це Денісова поінформувала у Телеграмі за результатами зустрічі з Кіпшидзе, передає Укрінформ.

«Учора під час нашої зустрічі лікар повідомив, що його не допускають до Міхеіла. Інколи він змушений очікувати по 5-7 годин біля входу до в’язниці N 18, а дозвіл на відвідування отримує лише у випадках погіршення стану здоров’я Міхеіла Саакашвілі», - зазначила Денісова.

За наявною в українського омбудсмана інформацією, під час останнього відвідування лікарем Саакашвілі у його аналізах було виявлено критично низький рівень калію, дефіцит якого призводить до погіршення роботи сердцево-судинної системи.

Стабілізувати стан здоров’я Саакашвілі можна лише медпрепаратами, але через недопуск особистого лікаря, Саакашвілі відмовився їх приймати, уточнила вона.

«Лікар зазначив, що Міхеїл готовий виконати рішення ЄСПЛ та припинити голодування, якщо його буде поміщено до багатопрофільної цивільної лікарні для проходження реабілітації після голодування. Кіпшидзе підтвердив висновки медичних експертів центру «Емпаті» та народного захисника Грузії, що у медзакладі в’язниці N 18 не може бути забезпечено проведення усіх необхідних заходів для виведення Міхеіла із голодування»,- наголосила уповноважена ВР з прав людини.

Вона додала, що, на думку особистого лікаря Саакашвілі, у Грузії відсутні спеціалісти-лікарі, які мають відповідний досвід та фах.

«Після завершення зустрічі о 23:00, Ніка повернувся до в’язниці чекати на можливість допуску до Міхеіла Саакашвілі. Двогодинне очікування не дало результатів - дозвіл на відвідування так і не був наданий. Сьогодні Ніка Кіпшидзе продовжуватиме спроби побачити Міхеіла», - поінформувала український омбудсман.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня експрезидента Грузії Саакашвілі було затримано в Грузії, де проти нього порушили кілька кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся і кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Михеїла Саакашвілі до цивільної медустанови.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі до тюремної лікарні, де видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Посол Грузії у Києві Георгій Закарашвілі вдруге був викликаний у МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

15 листопада Денісова прибула до Грузії, щоб відвідати Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 у місті Глдані. Посольство України в Грузії надіслало запит до Міністерства юстиції Грузії щодо надання дозволу на відвідання Саакашвілі 16 листопада.

16 листопада Денісова поінформувала, що їй відмовили у відвіданні експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 м. Глдані (Грузія).

Фото: Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-