Денісова просить поліцію та СБУ розібратися, як дитина потрапила до «Миротворця»

Денісова просить поліцію та СБУ розібратися, як дитина потрапила до «Миротворця»

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до Нацполіції та Служби безпеки України щодо ситуації з внесенням даних про 12-річну дівчинку в базу сайту “Миротворець”.

Про це вона повідомила у коментарі “Громадському радіо”, аудіозапис якого був викладений на Ютуб-каналі українського омбудсмана, передає Укрінформ.

За словами Денісової, неповнолітні на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей живуть у дуже важких умовах.

“І ця дівчина, якій 12 років, вона бачить той світ вже практично 8 років і зростає у цьому викривленому світі на (окупованій частині — ред.) Донбасу. Тому, на мій погляд, треба пожаліти цю дівчину, поспілкуватися з нею, якщо є така можливість. Але не вносити у “Миротворець”. Тому я написала (щодо цієї ситуації — ред.) і в СБУ, і в Національну поліцію”, - сказала вона.

Український омбудсман зауважила, що, відповідно до однієї з резолюцій Ради Безпеки ООН за 2018 рік, до дітей, які були завербовані в порушення міжнародного права, збройними силами та збройними групами, застосовується таке поняття як жертва цього конфлікту.

Читайте також: Сійярто вкотре озвучив вимогу закрити сайт «Миротворець»

“Згідно з факультативним протоколом до цієї Конвенції, потрібно робити нам і органам державної влади все можливе, щоб захистити цих дітей. І відповідно до вимог статті 38 Конвенції про права дитини, Україна взяла на себе зобов'язання вживати всіх можливих заходів з метою забезпечення захисту дітей, яких торкається збройний конфлікт, та догляду за ними. Ми вважаємо неприпустимим втягування дітей у збройний конфлікт. Тож як можна жертву вносити до “Миротворця”, або до інших (подібних баз даних — ред.)?”, - зазначила Денісова.

Вона пояснила, що “Миротворець” - це неурядова організація, що цей сайт не належить до жодного органу влади, і, на її думку, “взагалі багато питань є до цього сайту”.

“Це їх думка (осіб, які займаються наповненням баз даних “Миротворця” - ред.), яку вони висловлюють таким чином, що розміщують відомості (на цьому сайті — ред.) про деяких людей. І тому ми звернули увагу і Нацполу, і СБУ, щоб вони все ж таки зробили висновки, що це саме за організація - “Миротворець”, і чому вони дозволяють собі такі не те що висловлювання, а клеймо навішувати на тих людей, яких вони туди вносять. Хто вони саме такі? Тому ми і хочемо це з'ясувати, щоб нам надали (про це — ред.) відповідь і СБУ, і Національна поліція”, - наголосила Денісова.

Окремо вона уточнила, що з Офісу Омбудсмана у Нацполіцію і СБУ написали щодо цього лише 2 листопада, і наразі відповіді від СБУ і Нацполіції щодо цих звернень ще немає, але у Офісі Омбудсмана їх очікують на наступному тижні.

Читайте також: Угорщина в ПАРЄ поскаржилася на український сайт «Миротворець»

За словами омбудсмана, цю дівчинку, відомості про яку внесли до бази даних “Миротворця”, потрібно просто підтримати.

“Коли на дитину, 12-річну мешканку тимчасово окупованої території України Луганщини, хтось — дуже популярний, як ми бачимо, - навішує ярлик, щодо того, що вона бере участь в антиукраїнських пропагандистських заходах, що (називає себе — ред.) прозаїком, тощо, не розібравшись, то це завдає шкоду цій дівчині і в тому числі її оточенню. Ця дівчина, вона дійсно є жертвою цієї війни безпосередньо, бо вона 8 років живе на окупованій території. І тому ми будемо — комусь подобається чи не подобається, що ми захищаємо таких людей — їх захищати, тому що вони - громадяни України”, - уточнила український омбудсман.

За даними ЗМІ, мова йде про неповнолітню мешканку окупованої Луганської області Фаїну Савенкову.

За даними сайту “Миротворець”, ця дівчина “систематично використовується російською пропагандою та терористичними організаціями в політичних провокаційних цілях з метою розпалювання ненависті до України та її громадян". Щодо неї на її картці на цьому сайті також зазначена інформація щодо її “участі в антиукраїнських пропагандистських заходах”.

Читайте також: Україна включила до «чорного списку» російського ведучого Сергія Дружка

За даними сайту, дівчина “називає себе прозаїком, драматургом та фантастом” і вона “насправді поширює фейкову інформацію та власні домисли; член так званого “союзу письменників ЛНР” тощо.

Водночас, на картці Савенкової на сайті станом на 5 листопада також зазначено, що дівчина - “жертва психологічного насильства та російсько-терористичної пропаганди” і що вона "використовується пропагандистами Росії (країна-агресор) в актах гуманітарної агресії проти України”.

Як повідомляв Укрінформ, 10 серпня Денісова поінформувала, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проводиться системна політика мілітаризації дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-