В Україні «накрили» кібербанду: збитки іноземним компаніям сягають $120 мільйонів

В Україні «накрили» кібербанду: збитки іноземним компаніям сягають $120 мільйонів

Відео
Укрінформ
Кіберполіцейські спільно з працівниками інших силових структур викрили транснаціональне злочинне угруповання, яке завдало іноземним компаніям збитків на 120 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора, передає Укрінформ.

За даними слідства, до складу угруповання входили 11 осіб. Двоє з них займалися розповсюдженням шкідливого програмного забезпечення, решта – підтримували роботу серверів та допомагали виводити гроші, добуті незаконним шляхом.

«За допомогою програмного забезпечення типу Ransomware вони здійснили атаки на понад 50 компаній у країнах Європи та Америки. Фігуранти отримували контроль над комп’ютерними системами компаній, використовуючи їхні вразливості. За відновлення доступу до даних члени угруповання вимагали викуп у криптовалюті», - йдеться в повідомленні.

Збитки, завдані потерпілим, сягають 120 мільйонів доларів. Серед потерпілих - компанії з Франції, Норвегії, Німеччини, Швейцарії, Нідерландів, Великої Британії та США.

Читайте також: Facebook звинувачує українця у крадіжці даних 178 мільйонів користувачів

На території Києва, Київської, Тернопільської, Харківської, Запорізької та Донецької областей за місцями проживання членів угруповання та в їхніх автівках проведено 28 обшуків. Також одночасно відбувся обшук у Швейцарії в помешканні спільника українських фігурантів. Вилучено комп’ютерну техніку, жорсткі диски, мобільні телефони, банківські картки, автівки.

Триває досудове розслідування за фактами несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку та вимагання (ч. 2 ст. 361 та ч. 4 ст. 189 КК України.).

Як уточнюється, спецоперація здійснювалася Офісом генпрокурора спільно з Департаментом кіберполіції та  слідчим управлінням Нацполіції із залученням колег з Європолу, Євроюсту, правоохоронців Франції, США, Нідерландів та Норвегії.

Фото: npu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-