Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як покращити якість життя із псоріазом

Як покращити якість життя із псоріазом

Укрінформ
Понад 10% українців стикаються із цим захворюванням

Псоріаз насправді значно більш поширений в Україні і світі, аніж люди звикли думати. В Україні більше мільйона людей хворіють на псоріаз. Але якщо порахувати тих людей, які долучені до цієї проблеми, включити до підрахунку рідних і близьких, то ми можемо говорити про 3-4 мільйони людей, які постійно мають справу з цією хворобою. Тобто, понад 10% населення України стикаються з цією проблемою.

Треба наголосити, що псоріаз – це неінфекційне захворювання, він не передається при контакті з хворим або через предмети побуту, але, на диво, багато людей досі обходять хворих на псоріаз стороною, побоюючись заразитися, обмежують контакти із хворими на псоріаз.

Інший аспект – псоріаз це хвороба на все життя. На жаль, наразі не існує способу вилікувати цю недугу, але існують способи тримати псоріаз під контролем. Поєднання цих факторів: хронічний перебіг хвороби і значна соціальна стигматизація створюють важкі умови, які впливають на психологічний стан пацієнтів, призводячи до депресії, заниженої самооцінки, труднощів у спілкуванні. Як показують опитування, 60% хворих на псоріаз скаржаться на низьку якість життя, а 10% хворих з тяжкими формами псоріазу хоч раз в житті мали суїцидальні думки.

Перші прояви захворювання. Як зрозуміти, що це саме псоріаз та не сплутати його з іншими захворюваннями

Псоріаз відомий з давніх часів, описаний ще в роботах Гіппократа. Це обумовлено тим, що його перші клінічні прояви виникають на шкірі і добре видимі. Однак тривалий час псоріаз плутали з іншими шкірними захворюваннями, і навіть з лепрою.

На сьогодні клінічна картина псоріазу добре вивчена. Псоріаз – це не лише захворювання шкіри, він також уражає суглоби, нігті, тому вірнішою буде назва: псоріатична хвороба. Прояви псоріазу різноманітні – він може починатися з невеликих чітко обмежених щільних вузликів рожево-червоного кольору, на поверхні яких утворюються лусочки сріблясто-білого кольору.

Висипання виникають на будь-яких ділянках тіла, але частіше на розгинальних поверхнях ліктів і колін, на волосистій частині голови, на шкірі нижньої частини спини. Можуть також з'являтися зміни на нігтях у вигляді так званого "симптому наперстка", коли на поверхні нігтя виникають множинні дрібні точкові заглиблення, можуть залучатися і суглоби, включаючи суглоби пальців кистей, що створює додаткові проблеми для працівників певних спеціальностей.

Псоріаз може розвиватися поступово, з одиничних вузликів, які згодом зливаються у великі бляшки, а може раптово виникнути одразу на обширних ділянках тіла. В нормі клітини шкіри діляться і в процесі свого життя проходять шлях від базального шару до рогового шару, після чого змертвілі клітини злущуються і шкіра оновлюється. Це лущення непомітне для людини, але відбувається щодня.

При псоріазі хронічне запалення змушує клітини шкіри активно ділитися і проходити весь цей шлях в 4-5 разів швидше норми, лущення стає добре помітним і приносить багато незручностей. При підозрі на псоріаз краще одразу звернутися до лікаря, бо існують інші шкірні захворювання, схожі на псоріаз, але не такі тяжкі і довготривалі, тож краще довірити діагностику і лікування кваліфікованому спеціалісту.

Основні причини появи псоріазу та вплив спадковості у розвитку хвороби

Безумовно, спадковість грає велике значення в розвитку псоріазу. Існують дані, що до 60% пацієнтів із псоріазом мають родичів, які також хворіли або хворіють на це захворювання. Чітку генетичну залежність показало дослідження одного роду протягом багатьох десятирічь, серед 123 членів п'яти поколінь якого на псоріаз хворіло 23 особи. До речі, псоріаз може не проявляти себе протягом багатьох років і знову з'явитися через покоління. Разом з тим, сучасні генетичні дослідження довели, якщо обидва батьки хворіють на псоріаз, в 50% випадках він буде і у дітей. Якщо хворіє один з батьків – вірогідність розвитку псоріазу зменшується до 20%. Якщо брат або сестра вже хворіють на псоріаз – ризик захворіти зменшується приблизно до 6%.

Однак бувають і випадки, коли у хворих на псоріаз не вдається виявити жодного родича з цією хворобою. При цьому треба наголосити, що успадковується не сама хвороба, а лише схильність до її розвитку. Людина може все життя прожити із схильністю до розвитку псоріазу, але так і не захворіти.

Пускові фактори хвороби:

● постійний стрес;
● раптові сильні нервові потрясіння;
● наявність хронічних запальних захворювань;
● зловживання алкоголем та деякі інші фактори.

Впливають і погодні умови. В теплих країнах з великою кількістю сонячних днів хворих на псоріаз значно менше.

І навпаки, в умовах холодної похмурої вологої погоди псоріаз перебігає важче. При псоріазі відбуваються імунопатологічні зміни в організмі. В шкірі активізуються Т-лімфоцити, які весь час підтримують запалення.

Харчування і шкідливі звички впливають на розвиток псоріазу

Як вже згадувалося вище, зловживання алкоголем є одним із пускових факторів розвитку псоріазу. Вживання жирної і смаженої їжі перевантажує печінку і сприяє розвитку псоріазу. Зайва вага теж несприятлива при псоріазі. Існує багато даних про зв'язок псоріазу, метаболічного синдрому, серцево-судинних захворювань і захворювань шлунково-кишкового тракту.

В Україні на псоріаз хворіють 1,5 млн осіб

Захворіти на псоріаз може кожен, незалежно від статі, віку, національності або наявності інших хвороб. Ця недуга може виникнути в будь-якому віці від народження і до глибокої старості. Однак 70% пацієнтів стикаються з ним «особисто» у віці до 20 років. І, до речі, чим раніше виник псоріаз, тим більша ймовірність, що він буде перебігати важко і з частими загостреннями.

За даними Міжнародної федерації асоціацій псоріазу (IFPA) у світі 125 млн. осіб із псоріазом. Найвищі показники серед європейських країн зареєстровані в Данії (2,9%) і на Фарерських островах (2,8%) при середній поширеності псоріазу в Північній Європі, близько 2%. У Сполучених Штатах цей показник становить 3,2%, при цьому щорічно реєструється близько 150000 нових випадків захворювання.

На псоріаз страждає 0,5-1 % дітей та 2-5 % дорослого населення світу. В Україні на псоріаз хворіють 1,5 млн. осіб. Згідно статистичних даних у м. Києві щорічно серед 3455-3614 осіб з псоріазом, що знаходяться на диспансерному обліку у дерматовенерологів, від 7 до 10% припадає на дітей у віці 0-17 років (272-335 дітей).

Все частіше псоріаз вражає дітей

В 15% випадків псоріаз починається в дитячому віці і в 30% випадків – до 20 років. В останнє десятиліття серед дітей молодшого шкільного віку спостерігається збільшення захворюваності на псоріаз. Це захворювання тепер зустрічається і серед грудних дітей і навіть у новонароджених.

Повністю вилікуватися від псоріазу неможливо

На жаль, повністю вилікуватися від псоріазу неможливо. На сьогоднішній день вивчення геному людини дозволило встановити ділянки, асоційовані з ризиком розвитку псоріазу, вже виявлено біля 50 таких ділянок. Кожна така ділянка охоплює декілька генів. Але, як вже зазначалося раніше, окрім генетичної схильності важливим є вплив пускових факторів. Які саме фактори запустять псоріаз у конкретного хворого? в якому віці він виникне і чи виникне взагалі? Всі фактори важко спрогнозувати. Практично у кожного хворого псоріаз перебігає по-своєму, має певні особливості. Все це зумовлює неможливість застосування якоїсь універсальної лікувальної схеми – до кожного хворого треба шукати індивідуальний, персоналізований підхід.

Методи лікування

Загалом лікування псоріазу можна розділити на місцеве, системне і фізіотерапію. При легкому та середньоважкому перебігу можна домогтися ремісії, використовуючи лише зовнішню терапію у вигляді мазей, лосьйонів, кремів, які містять кортикостероїдні препарати, відлущувальні засоби або аналоги вітаміну D.

При більш поширених формах псоріазу та при важкому перебігу доводиться використовувати і системне лікування у вигляді таблеток, уколів і крапельниць.

Кожен вид лікування має свої переваги і недоліки. Мазі залишаються на шкірі, забруднюють одяг, деякі з них мають неприємний запах. Системні препарати для лікування псоріазу можуть давати серйозні побічні ефекти, потребують госпіталізації в стаціонар. Хворі змушені відкривати листок непрацездатності і надовго випадають із своєї професійної діяльності та звичного кола спілкування.

Роль фототерапії в лікуванні псоріатичного захворювання

На сучасному етапі розумною альтернативою являється фототерапія. Ультрафіолетові промені проникають в шкіру на різну глибину залежно від довжини хвилі. Основними видами такого лікування є УФБ, ПУВА-терапія і вузькоспектральна УФБ-терапія з довжиною хвилі 311 нм. Фототерапія чинить імуномодулюючий ефект, стихає запалення, сповільнюється поділ клітин шкіри. До того ж сеанси лікування проводяться лише 3 рази на тиждень, і у хворого залишається багато часу для виконання своїх повсякденних справ.

При тяжких формах псоріазу все ж доводиться застосовувати системну терапію. Класичні препарати такої терапії – цитостатики і ретиноїди (метотрексат, циклоспорін і ацитретин). Метотрексат також часто призначають при лікуванні уражених псоріазом суглобів. Але і в системній терапії псоріазу прогрес не стоїть на місці. Останнім часом набувають все більшого поширення імунобіологічні препарати для лікування псоріазу. Вони специфічно впливають саме на ті імунні процеси, які порушені при псоріазі.

Протипоказаннями до імунобіологічної терапії є наявність хронічних інфекцій і пухлин у пацієнта. Препарати цієї групи вводяться підшкірно, внутрішньом'язово або внутрішньовенно, мають високу ефективність і мінімум побічних ефектів. До того ж, у них зручний режим введення – інтервали між ін'єкціями можуть складати декілька тижнів.

Імунобіологічні препарати – величезний прорив в лікуванні псоріазу: по суті, вони дають змогу повністю контролювати захворювання і жити без проявів псоріазу, час від часу отримуючи чергову ін'єкцію. Істотним недоліком залишається висока вартість такого лікування.

Сезонність захворювання

Існують різні форми псоріазу, при деяких формах захворювання рецидивує в будь-який час, але більшість форм все ж таки мають осінньо-зимову сезонність. Низькотемпературні кліматичні умови є одним із пускових факторів псоріазу, загострення провокує не тільки сам холод, а і перепад температур при вході з вулиці в тепле приміщення і навпаки. Зміна температур сушить шкіру, що створює сприятливі умови для виникнення нових висипань. Із тієї ж причини хворим на псоріаз не рекомендується тривалий час знаходитися у приміщенні де працює кондиціонер.

В якості базового догляду за шкірою людям із псоріазом рекомендують використання зволожуючих косметичних засобів. Засмага чинить сприятливий вплив, зменшує прояви захворювання, але слід пам’ятати, що тривале перебування на сонці може приводити до сонячних опіків. Вони провокують загострення псоріазу, так само як і будь-яке механічне пошкодження шкіри. До того ж, тривале перебування на сонці значно збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань шкіри, включаючи меланому.

Попередження псоріазу: відсутність стресу, повноцінний сон та правильне харчування

Не стресуйте! Зведіть до мінімуму стреси, уникайте ситуацій, які призводять до нервово-психічного перенапруження – воно може спровокувати загострення хвороби. Не перевтомлюйтесь і висипайтеся! Бережіть шкіру від ушкоджень, подразнень і травм! Люди зі схильністю до утворення псоріатичних проявів чутливі до будь-якого подразнення шкіри. Уникайте застосування мочалки. Зволожуйте шкіру додатково. По можливості обмежуйте час перебування у приміщеннях, де працює кондиціонер. Не зловживайте сонцем, адже це зайвий раз травмує шкіру і може ускладнити перебіг хвороби. Займайтеся спортом! Будь-які фізичні навантаження при псоріазі припустимі, а декому й необхідні, особливо тим, у кого псоріаз супроводжується ожирінням, а також тим, у кого робота не пов’язана з фізичними навантаженнями. Вживання алкоголю обтяжує стан хворого і провокує рецидиви псоріазу. Хворим на псоріаз рекомендується якомога менше мати справу з речовинами побутової хімії. Варто максимально обмежити вживання медикаментів, за винятком тих, які призначив лікар для профілактики, або необхідних за життєвими показами. І найважливіше: не зволікати з лікуванням псоріазу! Обстежуйтеся і консультуйтеся з лікарем-дерматологом, щоб уникнути загострень і ускладнень та тримати хворобу під контролем.

Спеціальної дієти при псоріазі немає, необхідно дотримуватися загальних рекомендацій по здоровому харчуванню: обмежити споживання алкоголю, жирної чи смаженої їжі, виключити з свого раціону фаст-фуд, солодкі газовані напої із консервантами і синтетичними харчовими добавками, зменшити вживання шоколаду і кави. Натомість вживати більше фруктів, зелені, овочів, вареного і тушкованого м'яса і риби нежирних сортів.

Хворому на псоріаз важко прийняти, що хвороба прийшла назавжди

Хворі з псоріазом часто перебувають в пригніченому стані, особливо на початку хвороби, коли їм важко прийняти той факт, що хвороба прийшла в їх дім назавжди. Прояви їхньої хвороби весь час у всіх на виду, через що не вдається заводити нові стосунки, будувати сім'ю... Особливо драматично переживають псоріаз люди публічних професій. Як можна виступати на сцені, читати лекцію або продавати щось за прилавком, коли наявні лусочки і бляшки?

Підтримка для людей із псоріазом дуже важлива

Підтримка для людей із псоріазом дуже важлива. Причому вона може надаватися не лише рідними та знайомими, а й шляхом створення асоціацій хворих на псоріаз, які проводять зустрічі, діляться своїм досвідом подолання психологічного дискомфорту.

Як кажуть: якщо не можна змінити ситуацію, в якій ти опинився, то треба змінити своє ставлення до неї! У разі розвитку клінічних ознак депресії, порушення самооцінки та інших психологічних розладів до лікування хворих підключається психолог. Якщо людина потребує допомоги такого спеціаліста, безперечно її варто в цьому підтримати.

Позитивні емоції, уникнення стресів, регулярна фізична активність – все це допомагає покращити якість життя хворих на псоріаз.

Олександр Літус, заслужений лікар України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-