Штрафи більше не будуть прив’язані до прожиткового мінімуму — Лазебна

Штрафи більше не будуть прив’язані до прожиткового мінімуму — Лазебна

Укрінформ
В Україні змінять методологію розрахунку прожиткового мінімуму - зокрема, розмір штрафів більше не буде прив'язаний до розміру прожиткового мінімуму.

Як передає Укрінформ, про це в коментарі телеканалу "Дом" повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

"Основна проблема нинішньої ситуації полягає в тому, що до прожиткового мінімуму прив'язані розміри штрафів та інших відрахувань. Ми аналізували 180 законодавчих актів, в яких є прив'язка до прожиткового мінімуму, і дивилися, на що її можна поміняти. І ми знайшли цю конструкцію. Вирішили залишити цю прив'язку у формуванні основних нарахувань, визначених Конституцією: тільки пенсія, тільки мінімальна зарплата. І прожитковий мінімум для людини повинен бути реальним і не може бути навіть як розмір в бюджеті. Сума повинна бути вище. А все інше прив'язуємо до базових виплат, щоб у людини не було теж ніяких втрат", — розповіла Лазебна.

Читайте також: Як будуть нараховувати субсидії у «червоних» зонах – роз’яснення Мінсоцполітики

Вона нагадала, що Міністерство соціальної політики за участю експертів розробило комплекс змін до чинного законодавства, щоб докорінно змінити ситуацію. Проєкти вже підтримані урядом, їх передано до парламенту.

"Вийшло 4 законопроєкти. Один про методологію, другий про відв'язання, далі — про базові величини для штрафів і для соціальних виплат, доплат. Ми це все прописали", — зазначила Лазебна.

Як повідомлялося, з 1 липня в Україні загальний показник прожиткового мінімуму становить 2 294 грн, з 1 грудня він зросте до 2 393 грн.

Читайте також: Якщо зростуть тарифи, субсидію переглянуть автоматично - Лазебна

Прожитковий мінімум встановлений для різних категорій громадян: діти до 6 років — 2 013 грн (з 1 грудня — 2 100);діти від 6 до 18 років — 2 510 грн (з 1 грудня — 2 618 грн); працездатні особи — 2 379 грн (з 1 грудня — 2 481 грн); особи, які втратили працездатність — 1 854 грн (з 1 грудня — 1 934 грн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-