СБУ припинила вивезення запчастин до двигунів бойової авіації РФ

СБУ припинила вивезення запчастин до двигунів бойової авіації РФ

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України припинила вивезення українських запчастин до бойових винищувачів Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

«Контррозвідка СБУ викрила масштабну схему тіньового виробництва, розкрадання і переправлення до РФ комплектуючих для російської бойової авіації. Військову продукцію зловмисники викрадали в процесі виробництва, - на одному з оборонних держпідприємств у Харківській області», - ідеться в повідомленні.

На замовлення представників РФ, учасники схеми нелегально постачали їм запчастини для авіадвигунів російських бойових літаків. Серед них - винищувачі МіГ-29, Су-27 та Су-30, а також ударні гелікоптери Мі-24 і транспортно-бойові вертольоти Мі-35.

Читайте також: СБУ затримала на Луганщині ексбойовика «ЛНР», який намагався оформити українську пенсію

Для незаконного переправлення комплектуючих через митний кордон, ділки вносили неправдиві відомості до товарно-супровідної документації.

Контррозвідка СБУ припинила вивезення українських запчастин до бойових винищувачів РФ / Фото: СБУ

Встановлено, що схему нелегального експорту організували посадовці вітчизняного держпідприємства і керівники афілійованих комерційних структур. Для незаконного збуту військової продукції за кордон, ділки налагодили контакти з представниками воєнно-промислових комплексів РФ та однієї з країн Східної Азії.

Під час обшуків на виробництві та за адресами проживання зловмисників, правоохоронці виявили велику кількість авіаційних запчастин, підготовлених до нелегального переправлення за кордон, чорнову бухгалтерію та електронні носії інформації, які підтверджують протиправну діяльність.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організаторам та учасникам злочинної схеми про підозру у вчиненні правопорушень за: ч. 1 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю), ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Читайте також: СБУ повернула бюджету мільйони, нараховані на картки «мертвих душ» з ОРЛО

У межах кримінального провадження триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї.

Як повідомляв Укрінформ, у липні СБУ заблокувала канал нелегального переміщення за кордон товарів, що підлягають державному експортному контролю. Зловмисники намагалися переправити до РФ комплектуючі до штурмової авіації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-