Інклюзивне навчання забезпечують лише 43% середніх шкіл - МОН

Інклюзивне навчання забезпечують лише 43% середніх шкіл - МОН

Укрінформ
В Україні тільки 43% закладів загальної середньої освіти забезпечують вихованцям інклюзивне навчання.

Таку цифру назвала заступниця міністра освіти і науки Віра Рогова під час презентації інформаційної кампанії «Для дітей суспільство без бар’єрів», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Перед нами стоїть сьогодні завдання, що кожна школа має бути інклюзивною. На жаль ... маємо тільки 43% закладів загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням. Хоча ми дійсно до 2030 року повинні зробити кожну школу інклюзивною. І не треба чекати 2030 року, якщо є мама і є дитина, і вони приходять отримувати послугу, вони мають отримати цю послугу», - наголосила Рогова.

Вона нагадала, що у 2017 році державна субвенція на інклюзивну освіту становила 209 млн грн, а цьогоріч сягнула 501 млн грн.

«Це велика сума для того, щоб надати послуги нашим дітям. Більш того, у нас велика кількість створених інклюзивно-ресурсних центрів, і оплата праці педагогічних працівників здійснюється за рахунок держави. Цього року виділено 52 млн грн на підручники саме для дітей з інклюзивною освітою і для дітей з особливими потребами. У 2021 році урядом виділено 490 млн на придбання шкільних автобусів. Сьогодні в нас ще є потреба – 72 спеціальні автобуси саме для дітей з особливими потребами», - розповіла заступниця міністра.

Читайте також: В інклюзивних класах навчаються понад 25 тисяч учнів – Шкарлет

За її словами, нині в Україні працюють 24 тисячі фахівців у сфері інклюзивної освіти, проте цієї кількості недостатньо. «Це мають бути підготовлені професійні люди з цінностями, з компетентностями, які потрібні саме для інклюзивної освіти», - переконана Рогова.

Окрім того, вона розповіла, як правильно подати заявку і влаштувати дитину на інклюзивне навчання: «Якщо трапляються випадки, що ви приходите з висновком інклюзивно-ресурсного центру, пишете заяву,  і вам відмовляють, звертайтеся обов’язково у департамент освіти своєї області. І якщо вам відмовили у департаменті освіти, або, на ваш погляд, розглянули неправильно вашу заяву, ви маєте повне право звернутися у Міністерство освіти».

Рогова уточнила, що на сьогодні в Україні створено 648 інклюзивно-ресурсних центрів. «Вони дають висновок, з цим висновком батьки пишуть заяву директору школи…І директор школи не має права відмовити дитині - навіть якщо вона буде одна така в школі - саме на інклюзивне навчання», - наголосила заступниця глави МОН.

Читайте також: Інклюзивна освіта: громади Прикарпаття налагоджують співпрацю

Як повідомлялося, у грудні 2009 року Україна ратифікувала основні міжнародні документи у сфері забезпечення прав дітей згідно зі світовими стандартами освіти, соціального захисту та охорони здоров’я. Передусім йдеться про статтю 24 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, в якій визначено обов’язок держави щодо реалізації інклюзивної моделі освіти, тобто створення такого предметно-просторового спеціального середовища, яке б дало змогу всім дітям бути однаково рівними учасниками навчального процесу в єдиному освітньому просторі відповідно до їхніх особливостей, потреб і можливостей.

5 липня 2017 року Президент України підписав ухвалені 23 травня того ж року зміни до Закону «Про освіту»  щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг.

5 вересня 2017 року ухвалили Закон «Про освіту». Відтоді діти з особливими освітніми потребами мають повне право здобувати освіту в усіх навчальних закладах, зокрема й безоплатно - в державних та комунальних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-