ОП готує указ, який прискорить повернення військових до цивільного життя – Лапутіна

ОП готує указ, який прискорить повернення військових до цивільного життя – Лапутіна

Укрінформ
На підписі у Президента України знаходиться указ, який дозволить в найкоротші терміни розробити механізм повернення військових, особливо жінок, від військового життя до цивільного.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час круглого столу на тему «Захисники і Захисниці. Рівні можливості боронити державу - базовий елемент національної стійкості і сталого розвитку» заявила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

“Зараз на підписі знаходиться відповідний указ Президента України, яким буде запропоновано у найкоротші терміни відпрацювати механізм переходу з військової кар'єри на цивільну”, - повідомила Лапутіна.

Вона поінформувала, що спільно з Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ та іншими силовими відомствами 12 жовтня була проведена нарада виконавців на рівні департаментів, під час якої учасники домовились розпочати конструктивну комунікацію, аби військові відновлювали своє життя в цивільному секторі. Такі кроки мають бути затверджені нормативними актами та підкріплені відповідним фінансуванням. Лапутіна підкреслила, що в провідних країнах світу цей процес відбувається цивілізовано, працюють спеціальні підрозділи в силових відомствах, які готують військовослужбовця до мирного життя.

Читайте також: Мінветеранів передало Книги пам’яті добровольців у всі області

Крім того, Лапутіна відзначила, що повернення військових до цивільного життя також ускладнюється відсутністю житла. Тож, Мінветеранів підготувало пропозиції до Державного бюджету на 2022 рік, які б це питання унормували.

“Ми запланували бюджет наступного року, який дозволить, якщо все буде нормально, ми тримаємо кулаки, щоб бюджет прийнявся, і ці категорії осіб, які у нас по 4 постановам є — а там і АТО/ВПО, і особи з інвалідністю внаслідок війни, і родини загиблих, - отримають житло. Це буде дуже амбітна ціль, вона дуже гуманітарна”, - наголосила Лапутіна.

Вона зазначила, що це найкраще сприятиме психологічній реабілітації військових, які повертатимуться до мирного життя.

Як поінформували учасники круглого столу, станом на 1 лютого 2021 року до Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів з забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії РФ в Донецькій та Луганській областях, внесена інформація про 405 тис 711 учасників бойових дій, серед них жінок – 19402.

В жовтні поточного року Міністерство у справах ветеранів провело аналіз стану працевлаштування ветеранок та з'ясувало, в органах державної влади працевлаштовано загалом 16 тис 977 ветеранок. Переважна більшість з них — 16794 проходить службу в секторі безпеки і оборони. Так, у Міноборони та Збройних силах проходить службу 10 813 ветеранок. У структурах МВС працює 4991 ветеранка, зокрема, в Національній поліції – 2025, в Національній гвардії – 1368, адміністрації Прикордонної служби – 1138, ДСНС – 351. Ще 990 ветеранок проходить службу в СБУ.

Крім того, 124 ветеранки працевлаштовані в центральних органах виконавчої влади та 71 - в структурах місцевих органів влади. Серед останніх найбільше працюючих ветеранок в Луганській області - 15 та Донецькій — 10.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-