Інформаційне середовище впливає на психічне здоров’я – як уберегтися

Інформаційне середовище впливає на психічне здоров’я – як уберегтися

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я України до Всесвітнього дня психічного здоров’я оприлюднило правила інформаційної гігієни - як впливає інформаційне середовище на психічне здоров’я та благополуччя.

Ознайомитися з ними можна у Телеграмі МОЗ, передає Укрінформ.

Як зазначається в публікації, постійна інформаційна напруга спричиняє порушення психологічного благополуччя, безсоння, підвищений артеріальний тиск, пригнічений стан, депресивні та тривожні розлади.

"Спробуйте дотримуватися простих правил інформаційної гігієни", - рекомендують у Міністерстві.

Читайте також: Рецепт щастя: навчіться радіти дрібничкам

Серед таких: ️

  • Лише довірені джерела

Не втрачайте пильності тільки тому, що новина надійшла від друга. Намагайтеся перевіряти першоджерела.

  • Будьте критичними до новин, які швидко розлітаються

Дезінформація поширюється значно швидше, ніж правда і охоплює більшу аудиторію. Це не означає, що швидко поширювана новина є дезінформацією лише тому, що вона стрімко розповсюджується, проте це, безумовно, привід двічі подумати перш ніж ділитися нею та беззаперечно повірити.

  • Зважайте на стилістику, написання новини

Гучні заголовки і слова, які викликають сильні емоції (такі як гнів та тривога), допомагають новинам поширюватися швидше і краще, ніж поміркований, нейтральний текст. В повідомленнях, що містять дезінформацію, часто використовуються саме такі слова, які можуть змінювати ваші емоції. Не варто емоційно сприймати та реагувати на інформаційні події

  • Утримайтеся від поширення інформації, якщо прочитали тільки заголовок

Одного прочитання хибного твердження достатньо, щоб пізніше сприйняти його як правдиве (ефект ілюзії правди). Намагайтесь вивчити новину чи подію, що вас зацікавила з різних джерел.

Читайте також: У школах мають з’явитися уроки медіаграмотностіЗеленський

Дбайте про своє психологічне здоров‘я, бо це важливий аспект життя, який впливає на самопочуття в цілому.

Що таке медіанасильство і до чого може призвести постійний негативний вплив інформаційного середовища читайте на сайті: https://cutt.ly/UE3MTQL.

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається 10 жовтня з 1992 року за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров'я, глобальної організації з психічного здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-