МОЗ оновило стандарти охорони здоров’я при туберкульозі

МОЗ оновило стандарти охорони здоров’я при туберкульозі

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило наказ №2161 «Про внесення змін до стандартів охорони здоров’я при туберкульозі».

Головна мета документу — застосування кращих міжнародних підходів у сфері надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, інформує пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

“Втілення положень цього наказу дозволить підвищити показник ефективності та якості лікування туберкульозу, в тому числі лікарсько-стійкого та забезпечить зниження показника захворюваності, смертності та поширеності, а також сприятиме зменшенню невиправданих витрат та ризиків для пацієнтів”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей оновлений наказ, серед іншого, визначає критерії якості профілактики та раннього виявлення туберкульозу; новітні алгоритми скринінгу та діагностики туберкульозу, в тому числі з використанням генетично-молекулярних методів як первинного діагностичного тесту; та критерії якості лікування чутливого туберкульозу та питання застосування сучасних протитуберкульозних препаратів та новітніх схем лікування туберкульозу із лікарською стійкістю.

Окрім того, як уточнюється, документ регламентує критерії якості щодо ведення випадків ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ-інфекція, туберкульоз/вірусний гепатит С та інших супутніх захворювань.

Читайте також: В Україні офіційно підтвердили випадок поліомієліту в маленької дитини

“Іншими словами, Україна продовжує впроваджувати доказові методики лікування відповідно до Європейських стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я. Українського пацієнта лікуватимуть так, як його лікували б у будь-якій іншій країні Європи”, - зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, 6 жовтня у Івано-Франківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ (ОЦКПХ) поінформували, що на Прикарпатті за шість місяців медики виявили у 4 рази більше випадків захворювання на туберкульоз, ніж за аналогічний період минулого року, і серед причин називають епідемію COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-