Поліція цьогоріч передала до суду 17 справ щодо злочинів проти журналістів

Поліція цьогоріч передала до суду 17 справ щодо злочинів проти журналістів

Укрінформ
Поліція за 9 місяців нинішнього року направила до суду 17 кримінальних проваджень щодо злочинах проти журналістів.

Про це повідомляє пресслужба Національної поліції, передає Укрінформ

Як зазначається, 11 із цих проваджень були відкриті за ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), зокрема 3 в Одеській області, по 2 - у Києві, Волинській і Дніпропетровськй областях, а також по одному - на Львівщині і Харківщині. Ще 6 проваджень були відкриті за ст. 345-1 КК України (погроза або насильство щодо журналіста), зокрема 2 у Полтавській області, п одному - у Києві, Житомирській, Львівській та Черкаській областях.

За даними Головного слідчого управління НПУ, протягом 2021 року Нацполіція зареєструвала 158 кримінальних проваджень, з яких 113 - за ст. 171 КК України, 38 - ст. 345-1 КК України і 7 - за ст. 347-1 КК України (умисне знищення або пошкодження майна журналіста).

Станом на 30 вересня поліція розслідує 172 кримінальні провадження (з урахуванням розпочатих справ у минулі роки). Крім того, протягом 2021 року по двох кримінальних правопорушеннях особам повідомили про підозру.

Читайте також: Напад на журналістів "Схем": Медіарух вимагає негайного звільнення Мецгера

"Закрито 69 кримінальних правопорушень, досудове розслідування по яких розпочато у 2021 році, та 57 - минулих років. Рішення про закриття погоджено з органами прокуратури", - заявили у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми «Схеми» заявила про напад, який стався 4 жовтня під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео всього інтерв’ю та нападу було видалене.

Пізніше журналісти «Схем» заявили, що відновили видалене відео.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-