Блінкен на заходах у Бабиному Яру: «Зобов’язуємося подбати, щоб їхня історія розповідалась»

Блінкен на заходах у Бабиному Яру: «Зобов’язуємося подбати, щоб їхня історія розповідалась»

Укрінформ
Сполчені Штати обіцяють діяти щоденно, аби історія з Бабиним Яром не повторювалася.

Про це сказав державний секретар США Ентоні Блінкен у виступі з нагоди 80-их роковин трагедії Бабиного Яру, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У ці роковини ми вшановуємо пам’ять усіх загиблих у Бабиному Яру, знову зобов’язуємося подбати, щоб їхня повна історія розповідалась, і обіцяємо діяти щоденно, аби історія не повторювалася”, - наголосив він.

У промові Блінкен відзначив той факт, що упродовж більшої частини останніх восьми десятиліть світ не пам’ятав, що сталося у Бабиному Яру.

Держсекретар згадав про свого вітчима, єврея, який народився в Польщі. Блінкен розповів, що він долучився до американської делегації для участі у низці неофіційних дискусій з представниками Радянського Союзу в 1971 році та зустрівся з надміром антисемітизму з їхньої сторони. Тоді вітчим Блінкена запропонував відвідати Бабин Яр.

“Він знав, що один із найпотужніших способів подолати ненависть – показати людям, до чого вона призводить, про її наслідки для людей. Він змусив тих делегатів побачити, що він так само легко міг би стати одним із тих людей, які поховані у тому яру. Чи одним із шести мільйонів”, - зазначив дипломат.

Читайте також: Штайнмаєр на заходах у Бабиному Яру: «Мені важливо сьогодні бути тут»

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» відбуваються заходи до 80-их роковин трагедії.

Участь у них беруть Президент України Володимир Зеленський, президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ та президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, голова парламенту Грузії Каха Кучава, спікер Риксдагу Швеції Андреас Норлен, Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький та представники інших іноземних делегацій.

Під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр в північно-західній частині міста як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов'язане з'явитися до Бабиного Яру. Тут людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стала 33 771 особа. Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистської армії з міста: за офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли близько ста тисяч людей.

Фото: State Department Photo by Ron Przysucha

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-