Рада зі свободи слова: Напад на «Схеми» має отримати швидку реакцію та належне покарання

Рада зі свободи слова: Напад на «Схеми» має отримати швидку реакцію та належне покарання

Заява
Укрінформ
Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові закликала слідчих, акціонера та наглядову раду Укрексімбанку зреагувати на ситуацію, пов'язану з нападом на журналістів програми «Схеми».

Про це йдеться у заяві, яку Рада ухвалила більшістю голосів 5 жовтня, повідомляє Укрінформ із посиланням на «Детектор медіа».

«Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України висловлює свою підтримку колегам з програми журналістських розслідувань «Схеми» (Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа) та засуджує напад на знімальну групу та перешкоджання журналістській діяльності журналістів програми «Схеми», що сталися 4 жовтня 2021 року в приміщені «Укрексімбанку».Напади на журналістів та перешкоджання журналістській діяльності є злочинами абсолютно неприпустимим в демократичній Україні. Випадок скоєння такого злочину топменеджером державної компанії має отримати швидку реакцію та належне покарання», - йдеться в заяві.

Зазначається, що журналістами, особливо розслідувачами, рухає суспільний інтерес. І чиновники та публічні особи мають усвідомлювати і поважати право працівників ЗМІ «ставити їм складні питання та проводити розслідування їхньої діяльності».

У звязку з цим Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України закликає Національну поліцію та Офіс Генерального прокурора провести неупереджене слідство.

Читайте також: «Схеми» заявляють, що відновили видалений запис інциденту в Укрексімбанку

«Також ми очікуємо на швидку на належну оцінку дій посадовців та працівників АТ «Укрексімбанк» з боку наглядової ради та акціонера компанії - Кабінету Міністрів України», - наголосили в Раді.

«Детектор медіа» також наводить окрему думку члена Ради Максима Кречетова: «Я проти декларативної заяви лише заради констатації очевидного факту: керівник банку переступив через цілий букет статей законів (включно з Кримінальним кодексом) та норм моралі й ділового етикету. Я наполягав на публічному розгляді цієї ситуації на майданчику Ради із залученням депутатів, правоохоронців, акціонера банку (уряду). Вважаю, що лише в такий спосіб ми би чітко продемонстрували всім менеджерам та чиновникам – які «червоні ліні» були перейдені цього разу. По-перше, створивши на цьому прикладі прецедент  можна було б максимально широко сповістити тих, хто потенційно міг би так само наважитися на силовий конфлікт з журналістами. А по-друге, в цьому разі ми недвозначно заявили би чиновникам, бізнесу й суспільству: толерантність до подібного дикунства в Україні нульова».

Нагадаємо, Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України - консультативно-дорадчий орган, до складу якого входять 15 членів, обраних на установчих зборах.

Читайте також: «Схеми» заявляють, що відновили видалений запис інциденту в Укрексімбанку

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми «Схеми» заявила про напад під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку.

За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Столичні правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Читайте також: Марченко вважає неприпустимим конфлікт Укрексімбанку з журналістами

Своєю чергою АТ «Укрексімбанк» заявляє, що вбачає у діях журналістів програми «Схеми» ознаки протиправного заволодіння інформацією, а також порушення етичних норм. У банку наголошують, що інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 закону України «Про банки і банківську діяльність», є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-