У Мінцифри сказали, чи може фейковий COVID-сертифікат потрапити до «Дії»

У Мінцифри сказали, чи може фейковий COVID-сертифікат потрапити до «Дії»

Укрінформ
У Міністерстві цифрової трансформації заявили, що наразі як такої підробки цифрових COVID-сертифікатів бути не може, а неправдивий сертифікат у “Дії” може з'явитися, лише якщо лікар внесе неправдиві дані про вакцинацію від коронавірусу в електронну систему охорони здоров'я.

Про це під час брифінгу щодо протидії підробці COVID-сертифікатів заявив перший заступник міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб, передає кореспондент Укрінформу.

“Джерелом даних для цифрового COVID-сертифікату у “Дії” є електронна система охорони здоров'я, власником якої є МОЗ. Дані у цю систему вносить лікар, який безпосередньо робив вакцинацію. Наразі можна впевнено стверджувати, що взагалі як такої підробки цифрових COVID-сертифікатів бути не може. А неправдивий або нечесний сертифікат у “Дії” може з'явитися, лише якщо лікар візьме на себе таку відповідальність внести неправдиві дані у електронну систему охорони здоров'я”, - поінформував Вискуб.

Водночас заступник глави Мінцифри уточнив, що такі дії лікаря (внесення неправдивих даних про вакцинацію від коронавірусу до е-баз даних системи охорони здоров'я) є злочином.

Зі свого боку начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Гринчак уточнив, що працівники Нацполіції уже задокументували 3 факти подібних правопорушень, вчинених лікарями.

Окремо глава кіберполіції пояснив, що шахрайство — це коли особі пропонують підроблений COVID-сертифікат, і вона сплачує за це гроші, але не отримує такий сертифікат.

Читайте також: МОЗ просить повідомляти про підробку COVID-документів на «гарячі» лінії силовиків

“Коли ми говоримо про підроблені COVID-сертифікат або ПЛР-тест, то це кваліфікується як підробка документів — 358 ККУ. А коли сімейний лікар вносить неправдиві відомості у систему охорони здоров'я, то його дії кваліфікуються за статтею 362 ККУ (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї — ред.)”, - поінформував Гринчак.

Окремо Вискуб повідомив, що наразі користувачами мобільного застосунку “Дія” є вже понад 7 мільйонів українців, і вже більш як 1,4 мільйона українців успішно згенерували цифрові COVID-сертифікати у “Дії”.

Читайте також: Поліція перевірятиме COVID-сертифікати за QR-кодом

Як повідомлялося, Міністерство цифрової трансформації у липні почало запроваджувати COVID-сертифікати в застосунку "Дія". Громадяни, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19, можуть згенерувати в застосунку та на порталі "Дія" цифрову версію COVID-сертифікату.

У вересні Міністерство охорони здоров'я повідомило, що в Україні запроваджено зелені внутрішні COVID-сертифікати для повністю вакцинованих і жовті – для щеплених лише однією дозою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-