МОЗ нагадало про щеплення від кору й попередило: щороку у світі хвороба вбиває 100 000 осіб

МОЗ нагадало про щеплення від кору й попередило: щороку у світі хвороба вбиває 100 000 осіб

Укрінформ
Низький рівень вакцинації в Україні від кору створює ризик виникнення спалаху цієї хвороби.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Кір — гостре вірусне респіраторне захворювання, яке може бути смертельним. Це — одна з найбільш заразних хвороб у світі: 9 осіб із 10, які контактували із хворим на кір, також захворіють (за умови відсутності вакцинації). Щороку ця хвороба вбиває понад 100 000 людей в усьому світі, більшість із них - діти у віці до 5 років", - написав Кузін.

Читайте також: Україна отримала майже $36 мільйонів для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією

За його словами, найбільша небезпека кору — в ускладненнях, які він спричиняє. У групі ризику — малюки, дорослі, старші за 30 років, невакциновані вагітні, люди з пригніченою імунною системою. Серед найбільш серйозних ускладнень — сліпота, енцефаліт, отити та пневмонії, важка діарея та пов’язане з нею зневоднення.

В Україні вакцина від кору внесена до національного календаря профілактичних щеплень. Комбіновану вакцину від кору, паротиту й краснухи (КПК) роблять дітям у рік і в шість років. Та попри те, що регіони повністю забезпечені необхідною кількістю якісних вакцин, показники охоплення щепленнями в країні викликають занепокоєння.

Станом на 31 серпня 2021 року, за даними держсанлікаря, перше щеплення (в 1 рік) отримали 57,6 % дітей, а друге (у віці 6 років) — 62,4 %. Це — середні показники по країні.

Читайте також: Імунна відповідь після COVID-вакцинації сильніша, ніж після захворювання – академік

У розрізі регіонів найнижчі темпи вакцинації першою дозою (планово в 1 рік) — в Херсонській області — 46,9 %, Одеській — 48,1 %, та Харківській — 50,3 %, найвищі — в м. Києві — 73,8 %. Щодо другої дози (планово у 6 років) найнижче охоплення щепленнями мають Львівщина — 52,3 %, Київщина — 54,8 % та Чернігівщина — 55,6 %, найвище — Донеччина — 68,6 %, Волинь — 70 % та м. Київ — 76,9 %.

Такі темпи вакцинації, за словами Ігоря Кузіна, створюють неабиякий ризик виникнення небезпечного спалаху кору. Востаннє в Україні такий спалах стався у 2018–2019 роках. Тоді захворіли понад 110 тисяч осіб, 36 із них померли.

Головний державний санітарний лікар закликав батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей і зробити їм необхідні щеплення. Для цього лише потрібно звернутися до сімейного лікаря чи педіатра. Вакцина є безоплатною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-