Фонд соцстрахування вже прийняв 94 тисячі е-лікарняних — Лазебна

Фонд соцстрахування вже прийняв 94 тисячі е-лікарняних — Лазебна

Укрінформ
Станом на 1 жовтня Фонд соціального страхування України вже прийняв 94 тисячі електронних листків непрацездатності.

Про це сказала міністр соціальної політики України Марина Лазебна на брифінгу 1 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Пенсійний фонд України, який є адміністратором електронного реєстру листків непрацездатності в період перехідної моделі, яка розпочалась з червня цього року, автоматизував процес формування e-лікарняного та адресування його для оплати роботодавців та Фонду соціального страхування. Наразі Пенсійним фондом щоденно опрацьовується близько 30 тисяч медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Станом на 1 жовтня Фонд соціального страхування України вже прийняв 94 тисячі електронних листків непрацездатності до виплати на суму майже 154 млн гривень", - сказала Лазебна.

Читайте також: Видача паперових лікарняних можлива у чотирьох випадках — Ляшко

Вона зазначила, що запровадження електронного лікарняного забезпечує для працівників можливість отримати документ про непрацездатність лише за одне відвідування лікаря. За її словами, електронний лікарняний не потрібно закривати, і йти лише заради цього до закладу охорони здоров'я, для лікарів це суттєве спрощення документального засвідчення тимчасової непрацездатності, а для роботодавців це можливість належної організації праці.

"Нова система чітко розділяє медичну і соціальну складові. За такої моделі лікар буде лікувати пацієнтів, а оформлення листків непрацездатності відбуватиметься на соціальній стороні", - сказала Лазебна.

Голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус зазначив, що електронна система охорони здоров'я є захищеною та гарантує, що інформація, яка є в реєстрах є закритою. За його словами, ні Пенсійний фонд, на Фонд соціального страхування не отримує інформацію про захворювання людини.

"В сьогоднішніх умовах, я переконаний, що це є надзвичайно важливий крок. Ми будемо максимум зусиль прикладати, для того, щоб підтримувати та інформувати людей, надавати роз'яснення людям, щоб система була зручна для них", - додав Капінус.

Як повідомляв Укрінформ, цільова модель формування та видачі «е-лікарняних» запроваджена в Україні з 4 червня 2021 року. Перехідний період з паперових на електронні лікарняні тривав до 1 вересня 2021 року, наприкінці серпня МОЗ подовжив перехідний період впровадження електронних лікарняних до 1 жовтня. Після завершення перехідного періоду готовим до сплати е-лікарняний буде ставати на наступний день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-