Згода на обробку персональних даних: у Денісової пояснили права працівника

Згода на обробку персональних даних: у Денісової пояснили права працівника

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України із прав людини Людмила Денісова наголосила на тому, що ненадання особою згоди на обробку персональних даних не може бути перешкодою для реалізації права на працю.

Про це інформує пресслужба Офісу Омбудсмана, передає Укрінформ.

«Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наголошує, що реалізація гарантованих законом прав особи (зокрема, права на працю) не може залежати від надання особою згоди на обробку персональних даних, особа не може бути примушена роботодавцем до надання такої згоди», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, український омбудсман акцентує увагу на недопущенні неправомірного витребування згоди на обробку персональних даних у випадках, коли така згода не потрібна відповідно до Закону «Про захист персональних даних», оскільки згода на обробку персональних даних має бути добровільним волевиявленням особи щодо надання дозволу на обробку її персональних даних.

Читайте також: В омбудсмена назвали найбільшу загрозу для безпеки персональних медичних даних

Зазначається, що порушення принципу добровільності згоди, закріпленого в статті 2 цього Закону, призводить до створення штучних перешкод для людини під час реалізації її конституційних прав (на освіту, на працю, охорону здоров’я тощо).

Уточнюється, що статтею 43 Конституції України було закріплено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується.

Читайте також: Оприлюднення імен та адрес боржників за «комуналку» є незаконним – Офіс омбудсмена

Окремо у Офісі Омбудсмана поінформували, що укладення трудового договору врегульовано статтею 24 Кодексу законів про працю України. Зокрема, при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Окремо Законом «Про захист персональних даних» передбачено, що обробка персональних даних здійснюється, зокрема, у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

«Так, у рамках реалізації права на працю обробка персональних даних має здійснюватися відповідно до Кодексу законів про працю України та інших нормативно-правових актів, трудового договору, а не на підставі окремої згоди на обробку персональних даних», - зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, 22 вересня Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова закликала володільців персональних даних дотримуватися вимог законодавства про захист персональних даних під час використання онлайн-форм для збору даних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-