Поліція цьогоріч порушила понад 350 справ за підробку COVID-документів та ПЛР-тестів

Поліція цьогоріч порушила понад 350 справ за підробку COVID-документів та ПЛР-тестів

Укрінформ
З початку року поліція відкрила 357 кримінальних проваджень за фактами підробки документів про щеплення та тестів на COVID-19, до суду вже направлено 50 справ.

Як передає Укрінформ, про це під час засідання Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації сказав в. о. заступника начальника Головного слідчого управління поліції Артур Добросердов.

“З початку року поліцією розпочато 357 кримінальних проваджень за фактом підроблення результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів, а також за фактами внесення фальсифікованих даних щодо проведення тестувань та вакцинації до Національної електронної системи охорони здоров’я та електронних систем. Із розслідуваних 357 кримінальних проваджень у 275 предметом кримінального правопорушення є довідки про результати ПЛР-тестів або тестів на COVID-19... На сьогодні повідомлено про підозру в 244 правопорушеннях”, - розповів Добросердов.

За його словами, дії фігурантів найчастіше кваліфіковані за ст. 358  КК - підроблення документів (324 факти).

Читайте також: Лікарню можуть позбавити ліцензії за фальсифікацію COVID-сертифікатів - МОЗ

Добросердов додав, що з початку року до суду направлено 50 обвинувальних актів про вчинення 177 кримінальних правопорушень. За одним з вироків особу засуджено до штрафу в розмірі 32 тис. грн.

Своєю чергою перший заступник начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Володимир Бурзак розповів, що з початку року за матеріалами Служби безпеки України розпочато 54 кримінальні провадження за фактами виготовлення та продажу фальсифікованих ПЛР-тестів на визначення COVID-19 та документів про COVID-щеплення і внесення неправдивих даних в електронну систему охорони здоров’я.

Читайте також: СБУ заблокувала схему підробки та збуту міжнародних COVID-свідоцтв

Про підозру повідомлено 18 особам, в тому числі трьом співробітникам закладів охорони здоров’я, скеровано до суду п’ять обвинувальних актів.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів ініціював зміни до Кримінального кодексу, які посилюють відповідальність за підробку документів про щеплення від особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-