Вийшла четверта серія історичного проєкту «10 Днів незалежності України»

Вийшла четверта серія історичного проєкту «10 Днів незалежності України»

Відео
Укрінформ
Вийшла четверта серія історичного проєкту «10 Днів незалежності України» — фільм про те, як за добу Карпатська Україна проголосила незалежність і втратила її.

Про це повідомили Укрінформу в Центрі досліджень визвольного руху

«Останні 24 години ми прожили в трьох різних державах. Прокинулися в Чехословацькій Республіці. До вечора Карпатська Україна була вільною країною. Наступного дня прийшли мадярські вояки», — ці рядки належать британському журналісту Майклу Вінчу.

Як зазначається у повідомленні, вони стосуються важливої дати в нашій історії — 15 березня 1939 року, коли проголосили створення Карпатської України. Протрималася держава недовго — всього один день.

«Цей день був радісним і трагічним водночас. У невеликому гімназійному спортзалі Хуста проголошували створення нової держави — Карпатської України. Це була давно омріяна незалежність, на котру українці, що проживали тут, сподівалися століттями», — йдеться у повідомленні.

Проте неподалік від міста вже наступали угорські війська, яких всіма силами намагалася стримати група карпатських січовиків. Вони тримали останню барикаду держави, яка от-от мала створитися. І це все попри погане озброєння, слабкий вишкіл і той факт, що їх було значно менше.

Читайте також: Інститут нацпам’яті презентував новий ролик із циклу «Війна і міф»

Незалежність Карпатської України проголосили, а вже через день у місто ввійшли угорські військові, і нова самопроголошена держава припинила своє існування.

«Проголосивши нетривку самостійність місцеві українці продемонстрували всьому світові, що їхня земля — не чеська, не угорська і не польська, а саме українська», — зазначив автор і ведучий проєкту Володимир В’ятрович.

Фільм «Три держави за добу: як Карпатська Україна проголосила незалежність» можна переглянути за посиланням.

Першу серію проєкту «Четвертий Універсал — перша українська незалежність» можна переглянути тут.

Другу серію проєкту «Листопадовий зрив: як одна ніч змінила історію українського Львова» можна подивитися тут.

Третя серія проєкту «День Соборності: як об’єдналися дві частини України» доступна тут.

Як повідомлялося, проєкт «10 Днів незалежності України» реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-