Соборна Україна: вийшла третя серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності»

Соборна Україна: вийшла третя серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності»

Відео
Укрінформ
Сьогодні вийшла третя серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності» - «День Соборності: як об’єдналися дві частини України».

Про це Укрінформу повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

Фільм розповідає про ще один з десяти ключових днів для нашої незалежності — День Соборності, коли східні і західні українці із власної волі вирішили бути разом. «Український народ по обидва боки Збруча має бути навіки однині злитий в одне ціле й разом боротися за свою долю», - так згодом написав про цю подію письменник і політик Володимир Винниченко.

Як нагадали у Центрі, 22 січня 1919 року українці відзначали першу річницю незалежності і готували ще одну урочистість — проголошення об‘єднання УНР та ЗУНР.

Читайте також: Інститут нацпам’яті презентував новий ролик із циклу «Війна і міф»

“Організовував дійство корифей українського театру, актор Микола Садовський. І як справжній шоумен з’явився на свято так, що одразу ж привернув увагу всіх. До Софійського майдану по вулиці Фундуклеївській (тепер це Богдана Хмельницького) він піднімався верхи. “Старогетьманський стрій, яскраво гаптований золотом, на голові пишна мазепинка з гордими страусовими перами, крива шабля при боці. Ну, гетьман тобі та й годі”, - захоплено писали про нього газети.

Про те, як готувалося не лише свято, але й політичне об‘єднання двох українських держав в єдину - у новій серії проєкту «Десять Днів Незалежності» написав автор і ведучий проєкту Володимир В’ятрович у Фейсбуці.

Читайте також: У Канаді видали переклад книги В'ятровича про польсько-українську війну

Оголошена в 1919 році соборність стала одним із наріжних каменів українського визвольного руху у минулому столітті та відновлення незалежності у 1991-му, наголосив він.

Як повідомлялося, перша серія проєкту називається «Четвертий Універсал — перша українська незалежність». Друга - «Листопадовий зрив: як одна ніч змінила історію».

Проєкт «10 Днів Незалежності України» реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-