У Червоному Хресті назвали основні проблеми у пошуках зниклих безвісти на сході України

У Червоному Хресті назвали основні проблеми у пошуках зниклих безвісти на сході України

Відео
Укрінформ
У Міжнародному комітеті Червоного Хреста вважають, що Україні слід активізувати роботу з пошуку зниклих безвісти внаслідок збройного конфлікту на сході країни.

Про це на пресконференції в Укрінформі заявили представники МКЧХ в Україні та члени громадських організацій, які переймаються цією проблемою.

Як сказала глава делегації МКЧХ в Україні Флоранс Жиллєтт, в Україні сьогодні 811 людей вважаються зниклими безвісти. За її словами, минає три роки з моменту набуття чинності у 2018 році закону про зниклих безвісти та створення відповідної Комісії, яка має цим займатися, а прогресу не відчувається.

“За ці три роки Комісія так і не почала працювати, дискусії щодо єдиного реєстру не просуваються, механізму, за допомогою якого сім’ї можуть отримувати обіцяні пільги, не визначено. Ми розуміємо, що є правові суперечки, які роблять надання ресурсів Комісії великою проблемою. Можливо, слід виправити закон, у ключові положення якого внести зміни. Слід подбати про єдиний реєстр, про визначення того, як члени родин зниклих осіб можуть отримувати соціальні та інші пільги згідно з законом”, - наголосила Жиллєтт.

Тим часом голова ГО «Об'єднання сімей зниклих безвісти осіб «Едельвейс» Ліліана Колесова зазначила, що, як правило, родини зниклих безвісти займаються пошуками самотужки, наражаючись на байдужість офіційних структур.

“Минуло вже понад 7 років із початку збройного конфлікту на Донбасі й всі ці роки сім’ї намагаються знайти своїх рідних, які зникли безвісти у зв’язку з цим конфліктом, і з’ясувати будь-яку інформацію про них. Серед зниклих не лише військові, але й цивільні, крім іншого, волонтери. Довгий час кожна родина самотужки займалася пошуком своїх рідних, стикаючись з нерозумінням і байдужістю державних структур”, - сказала Колесова.

Читайте також: Денісова просить Червоний Хрест перевірити обставини вбивства трьох українців у колонії в ОРДЛО

Як вважає голова ГО «Об'єднання рідних зниклих безвісти «Надія» Ядвіга Лозинська, ефективною ця робота стане тоді, коли вона буде системною і на основі реєстру осіб, які зникли безвісти.

“Наше об’єднання налічує 123 родини, кожна з яких має свою історію і шукає близьких людей самотужки. Ці родини потребують фінансової, інформаційної підтримки і хочуть знати правдиву інформацію про долю своїх рідних. Для цього потрібен реєстр зниклих безвісти, тоді ми знатимемо, скільки насправді людей в Україні зникло, де вони зникли, і розумітимемо, як їх повертати додому”, - сказала Лозинська.

За даними Товариства Червоного Хреста України, озвученими під час заходу, з початку збройного конфлікту на сході до ТЧХУ звернулося 928 громадян, було відкрито 892 розшукові справи. Роботу у 701 справі закінчено: 154 у зв’язку зі звільненням і возз’єднанням з родинами, 115 у зв’язку з загибеллю і похованням родиною, у 158 справах вдалося відновити зв’язок з рідними на непідконтрольній українській владі території. Станом на 27 серпня 2021 року робота служби з розшуку Товариства у 181 справі триває, доля членів родин все ще не встановлена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-