Сертифікати вакцинації підробляють масово і безкарно

Сертифікати вакцинації підробляють масово і безкарно

Укрінформ
Розцінки на «документи» про вакцинацію різні: від 1600 гривень до 300 євро. Деякі схеми правоохоронці викривають, та попит росте

За останній день літа повністю вакцинованих людей в Україні стало на 100 тисяч більше, повідомили у Мінохорони здоров’я. Цьому можна було б тільки порадіти, але водночас із нарощенням обсягів вакцинації в Україні зростають і обсяги підробок сертифікатів вакцинації. У Мережу і ЗМІ вже просочуються масово такі історії. Буквально 31 серпня стало відомо, що СБУ ліквідувала мережу з підробки сертифікатів вакцинації на заході країни.

Власне, цього було не уникнути, адже десятки років, ще з «совітів», суспільство привчали до «маленьких хитрощів», коли будь-яку довідку можна було купити/продати і не понести за це жодної відповідальності. І на жаль, ті, хто створює попит на підробки, не усвідомлюють цинізму ситуації. Адже вони і далі будуть активними розповсюджувачами інфекції – для родини, для співробітників і людей, що знаходяться поруч. І врешті чиєсь небажання вакцинуватися у поєднанні з ганебним хитруванням може призвести до фатальних наслідків…

Фейкові сертифікати створюють як сторонні люди, так і медики

Хоча історії про те, що сертифікати вакцинації продаються в мережі, з’являються дедалі частіше, але як виявилося, цілеспрямовано знайти такі пропозиції за пошуком в Google неможливо. Про це стає відомо від знайомих знайомих, яким пропонували підроблені документи про вакцинацію.

Але варто розуміти, що наразі існує два шляхи підробок. По-перше, сертифікати можуть підроблятися сторонніми людьми, які не мають відношення до медицини, і людина, яка його придбає, отримає лиш «липовий» папірець, з яким не зможе перетнути кордон, оскільки не буде внесена в реєстр вакцинації, за яким і відбувається звірка документів. Так з фальшивими довідками про вакцинацію на початку серпня на кордоні з Польщею було затримано чотирьох українців віком від 18 до 23 років, які їхали туди на роботу. Документи вони нібито підробили самі, і зізналися, що у такий спосіб хотіли уникнути карантину. Натомість на них чекатиме 4 місяці в’язниці умовно з іспитовим терміном 1 рік.

По-друге, підробками документів займаються деякі недобросовісні медики чи медичні заклади, які реально проводять вакцинацію і мають доступ до реєстру. Як розповів телеканалу «Київ» координатор із вакцинації в столиці Василь Животенюк, такі «медики» вакцину з флакону виливають, а дані – назву і серію – вводять в реєстр. Тобто по суті довідка виходить не фейкова, а справжня, тільки людина залишається не вакцинованою. Як дізналися журналісти телеканалу, за сертифікати про щеплення вакциною Pfizer просять 5,2 тисячі гривень, за Moderna – 4,5 тисячі, за CoronaVac – 3,5 тисячі гривень. Власне, така схема була очікуваною, але попри це все одно викликає невимовне обурення: держави стоять у черзі за вакцинами по півроку, щоб захистити уразливі групи, а безсовісні медичні працівники їх просто виливають як помиї.

«Вакцинація» просто через Фейсбук

Випадковим свідком пропозиції купити сертифікат нібито з рук лікарів стала наша колега Ольга Коростильова. Вона розповіла, що у Фейсбуці натрапила на оголошення приватної клініки «Євромед» про те, що у них можна отримати COVID-паспорти та сертифікати про негативний результат ПЛР тесту. При цьому не треба морочитися із здачею крові і щепленнями. Цікавість колеги взяла гору, вона написала в чат із логотипом клініки, і ось що дізналася. «Заплатив відповідно 2800 і 450 гривень – і ти – власник жаданих документів. На моє запитання в чаті, чи буде відображатися паспорт вакцинації в додатку Дія, якщо зажадають на кордоні, менеджер Анна відповіла: «Звичайно. Наші технічні співробітники вносять всі дані про вашу вакцинації в єдину електронну базу даних, яка синхронізується з додатком Дія і еHealth». Доброзичлива Анна уточнила, що «вакцини будуть наведені згідно з Вашими побажаннями – Pfizer або Astrazen. Якщо Вам потрібні конкретні дати, то так само їх вкажемо», – розповіла пані Ольга.

Колега каже, що спочатку подумала, що це шахраї. Досліджувала сторінку, яку відкрили рік тому. Сторінка була порожня, а за два тижні на ній почалася бурхлива діяльність – з'явилися всілякі медичні пости на загальні теми – про папіломи, контрацепцію тощо. Адреса медцентру не вказано, телефони теж.

«Знайшла назву «Євромед» в гуглі. Висвітився сайт приватної медичної фірми з такою ж назвою. Ну, тут все більш солідно – з адресою, телефонами та іншої легалізацією. Є у них і значок сторінки ФБ. Тільки ось зайти в нього не виходить. Може, не випадково? Ну, щоб не вивести на самих себе... І ось ще що: якщо це різні «Євромеди», то чому офіційний ніяк не реагує на свого двійника, що так вільно продає «ліві» паспорти вакцинації?», – дивується Ольга Коростильова.

"Євромед" попереджає про свого двійника

Власне, пізніше на нібито офіційній фейсбук-сторінці клініки «Євромед» з’явилося повідомлення про розповсюдження фейкових сторінок. Але тоді питання у тому, чи буде цим питанням займатися Нацполіція, щоб встановити, де ж насправді продаються підроблені довідки.

Туроператори: «Шановний, ви здуріли?» або Як нам не вдалося купити «паспорт вакцинації»

З власних джерел Укрінформу стало відомо, що сертифікати вакцинації продають і туроператори (очевидно, за домовленостями з медичними закладами), що коштує 250-300 євро – принаймні такі розцінки в Західній Україні. Тож кореспондент Укрінформу вирішив перевірити, наскільки легко це зробити, звернувшись за телефоном.

Наша легенда: невакцинована сімейна пара планує найближчим часом відпустку в Австрії, з правилами в’їзду на батьківщину великого Моцарта ознайомлена, Згідно з інформацією інтерактивної онлайн-мапи подорожей світом для українців на час пандемії COVID-19, які розробило МЗС України, для в’їзду в Австрію без реєстрації та без 10-денного карантину потрібен сертифікат про повну вакцинацію. Тому – шукаємо такого туроператора – вибір впав на лідерів ринку, як от «Феєрія Мандрів», Teztour, Coral Travel, Join Up, ANEXTOUR, Pegas Touristik, TUI Ukraine, «Аккорд-тур».

Утім наші «списи зламалися» одразу ж після кількох телефонних дзвінків до представників згаданих фірм. Відповідь була всюди однакова: такого не робимо, це – незаконно. Наводимо як приклад одну з таких розмов:

- Доброго дня! Хочемо з дружиною замовити тур в Австрію. Але, одразу ж наголошуємо, що ми не вакциновані й не збираємося цього робити, тому що ще непевні – боїмося, – розповідаю співрозмовниці, яка представилася Анастасією.

- Доброго дня! Так, тури є, але… дві умови. Перша – треба «паспорт вакцинації». А так, як у вас його нема, і вакцинуватися не бажаєте, тоді – друга умова: підтвердження про негативний результат тесту COVID-19 (ПЛР- тест, не старший ніж 72 години або тест на антигени, не старший ніж 48 години – Ред.) та 10-денний карантин після в’їзду або…

- Ні, 10-денний карантин нам не підходить. Який же це тоді відпочинок? – обурююся.

- Ну, тоді потрібно йти на вакцинацію. Умова – після останнього щеплення із курсу повної імунізації має пройти 14 днів.

- Але ж ми хочемо найближчим часом.

- Вибачте, але нічим не можу допомогти. Хоча… розглядаєте лише Австрію? Може, Нідерланди? Там, наче, лише тест здати треба, але без карантину.

Легенда: хочемо на батьківщину Моцарта
Легенда: хочемо на батьківщину Моцарта

- Ну, не знаю… Дуже хотіли саме в Австрію. Ніяк?

- На жаль…

Намагаюся підійти з іншого боку. Кажу, що буцімто мій знайомий нещодавно також замовляв тур в Австрію, і він також невакцинований, як і ми. Проте все ж таки зумів туди потрапити.

- …Не знаю через яку саме турфірму, але йому допомогли вирішити проблему з «паспортом вакцинації», тобто порадили куди слід звернутися. Часом не знаєте?...

- Шановний, ви здуріли? Це кримінал. Ніхто такого не робить. Не знаю, через яку компанію летів ваш знайомий, але особисто я нічим допомогти не можу. Дякую за дзвінок, гарного дня і на все добре, – кинула слухавку Анастасія.

Звісно, ми не виключаємо, що такі «схеми» в туроператорів усе ж можуть існувати, однак підтвердити це нам, на щастя, не вдалося.

Як нам розповідали пізніше, телефоном такі «пропозиції» взагалі не обговорюються. Але фейковий сертифікат можуть запропонувати уже на місці – під час оформлення туру.

Підробками через Мережу стали цікавитися на 566% більше людей

Власне, сертифікати вакцинації підробляють не лише в Україні. Але якщо спочатку їх реалізували через «даркнет» (ізольована мережа з обмеженим доступом, де відбувається продаж заборонених товарів. – Ред.), то тепер їх продають у Telegram, WhatsApp і навіть, як бачимо, у Facebook. Аналітики дослідницької групи Check Point Research (CPR), що займається кібербезпекою, з’ясували: з березня 2021 року кількість продавців, які використовують розташований на «хмарі» Інтернет-комунікатор Telegram для реклами фальшивих паспортів вакцинації, зросла аж на 257%. А людей, які ними цікавляться, порівняно з березнем цього року, побільшало аж на 566%. За даними CPR, продавці «липових» сертифікатів вакцинації базуються у США, Великій Британії, Швейцарії, Пакистані, Нідерландах, Італії, Греції, Індонезії, Франції тощо.

Яка статистика цих злочинів в Україні? У Нацполіції, відповідаючи на запит Укрінформу, повідомили, що упродовж 2021 року територіальними підрозділами розпочато 5 кримінальних проваджень за ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України за фактом підроблення сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Усього підрозділами Нацполіції розслідується 84 кримінальні провадження, предметом кримінального правопорушення стали ймовірно підроблені результати окремих медичних лабораторій про дослідження коронавірусної хвороби.

А тим часом повідомлень про викриття схем з підробки документів стає все більше. Приміром, в останній день літа співробітники СБУ ліквідували схему з виготовлення міжнародних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19, організовану уродженцями Волинської, Львівської та Чернівецької областей. Слідство встановило, що вартість одного підробленого міжнародного свідоцтва про вакцинацію становила 1600 гривень. «Щодня ділки виготовляли до 20 таких "документів". Здебільшого вдома. А в одній з областей навіть орендували для цього офіс», – повідомила прес-служба СБУ. А раніше Нацполіція на Хмельниччині викрила друкарню, яка займалася виготовленням фальшивих документів, зокрема і сертифікатів вакцинації.

Подібні злочини підпадають під ст. 199 Кримінального кодексу України (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) і караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Якщо ж злочин був вчинений повторно або за попередньою змовою групою осіб чи у великому розмірі – то позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна. Але незрозумілим залишається те, як будуть покарані заклади охорони здоров’я і медики, які вносили неправдиві дані про вакцинацію. І чи будуть вони вилучені з програми вакцинації?

Із цими запитаннями Укрінформ звернувся до Міністерства охорони здоров’я і теж чекає відповіді. Та схоже, що проблема не залишиться без уваги держави. Нещодавно президент підписав рішення про посилення відповідальності за підробку ковід-сертифікатів, а також про посилення покарання за внесення недостовірних відомостей до медичних баз даних. Відповідні зміни, щоправда, поки лише напрацьовуються і Укрінформ слідкуватиме за ними. А поки координатор із вакцинації в столиці Василь Животенюк застеріг: як би факти підробки медичних даних не приховувалися, з часом про них стане відомо не за найкращих обставин. «Я хотів би попередити медичних працівників. Щоб врятувати свою рідну людину, родичі розкажуть усе, коли ця людина буде в тяжкому стані лежати в лікарні, маючи при собі сертифікат вакцинації. Країна-виробник чи фірма-виробник цієї вакцини, її представники в Україні так само займуться цим питанням. Це їхня репутація – як це їхня вакцина не спрацювала? То чи була вона взагалі введена в організм?» – сказав пан Животенюк.

Чи можна буде викорінити такі схеми в принципі – схоже, це питання із розряду вічних. Люди завжди знаходять шляхи, як обдурити систему, і часто – собі ж на голову. Приміром, досвідчені автомобілісти розповідають, що п’ять років тому держава, втомившись боротися з цією дрібною корупцією, скасувала талони техогляду, оскільки їх все одно купували їх і пропозицій було – море.

Юлія Горбань, Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-