Справа «Межигір'я»: щодо Януковича та його сина дозволили заочне розслідування

Справа «Межигір'я»: щодо Януковича та його сина дозволили заочне розслідування

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) дозволив провести спеціальне досудове розслідування щодо колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура у Фейсбуці.

"25 серпня 2021 року слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детектива НАБУ, погоджені прокурором САП, про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) щодо колишнього володаря державної резиденції «Межигір’я» та його сина, які підозрюються у незаконному оберненні комплексу споруд на території Вишгородського району на свою користь. Збитки, завдані державі, перевищують 500 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Справа про держзраду: Верховний Суд відклав розгляд касації на вирок Януковичу до вересня

Зазначається, що дане рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваних, які вже 7 років переховуються на території держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором.

Як повідомлялося, наприкінці липня цього року НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подали до Вищого антикорупційного суду клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою експрезиденту Віктору Януковичу і його синові Олександру.

Читайте також: НАБУ проситиме Інтерпол оголосити Януковича та його сина в міжнародний розшук

Раніше Генпрокуратура розслідувала справу про заволодіння комплексом будівель будинку відпочинку “Межигір'я”. У межах цієї справи було заочно повідомлено про підозру експрезиденту Януковичу.

Згодом, після втрати функції слідства, цю справу з ГПУ передали для розслідування детективам НАБУ і прокурорам САП. У зв'язку з оголошенням Януковича в розшук НАБУ і САП просили суд заочно взяти під варту експрезидента.

19 січня цього року, за інформацією ЗМІ, Апеляційна палата ВАКС відмовилася заарештувати Віктора й Олександра Януковичів.

Читайте також: Янукович-молодший написав Венедіктовій — каже, що готовий до допиту

За версією слідства, Олександр Янукович організував створення та придбання приватних фірм з метою прикриття незаконної діяльності щодо заволодіння Межигір'ям. Його батько Віктор Янукович, обіймаючи у 2007 році посаду прем'єр-міністра, був пособником та шляхом зловживання своїм службовим становищем допоміг заволодіти держмайном у особливо великих розмірах.

Окрім цього, Олександра Януковича підозрюють у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-