Цифрові ковід-сертифікати доступні для всіх – перевірено

Цифрові ковід-сертифікати доступні для всіх – перевірено

Укрінформ
При цьому в «Дії» автоматично сформуються два цифрові сертифікати – міжнародний і внутрішній

Майже символічно, що за кілька днів до Дня незалежності, Європейський Союз остаточно визнав українські цифрові сертифікати вакцинації. Відповідне рішення вже опубліковане на офіційному сайті ЄС від 19 серпня. Власне, цю подію в Мережі уже назвали другим безвізом. Та й недарма, адже нарешті подорожувати за кордон щепленим проти ковіду українцям стане простіше – не потрібно буде спеціально оформлювати довідку про вакцинацію у сімейного лікаря. Це можна зробити у смартфоні в кілька кліків. І хоча введення цифрових сертифікатів затягнулося (у попередніх планах датою запуску мало стати 15 липня. – Ред.), Україна стала однією з перших держав поза межами ЄС, які отримали схвалення ЄС на підключення до цифрової довірчої мережі.

Сертифікат за три хвилини – це реально!

Нагадаємо, ковід-сертифікат – це цифровий документ з зашифрованою у QR-код інформацією про завершену вакцинацію. Але варто розуміти, що ковід-сертифікат не з’явиться автоматично у “Дії”. Його потрібно буде згенерувати самостійно. Але важливо уточнити нюанс: аби це зробити, слід оновити додаток «Дія» до останньої версії. Інакше нова функція буде недоступною. Після оновлення згенерувати сертифікат дуже просто:

  • Зайти в розділ послуги і натиснути "COVID-сертифікат".
  • Після натиснення надати згоду НСЗУ на обробку персональних даних про вакцинацію, поставивши прапорець.
  • Завірити згоду цифровим «Дія. Підписом» (хоча це називається підпис, але насправді потрібно просканувати обличчя за допомогою камери для звірки з фото, що зберігається в демографічному реєстрі. – Ред.), який можна створити одразу ж.
  • Натиснути «Отримати сертифікат».

Деякі користувачі уже зіткнулися з певними проблемами при скануванні обличчя, мовляв, «Дія» їх не розпізнала, про що вони повідомляли у Фейсбук, пишуть «Факти». Більш досвідчені користувачі у відповідь радять сканувати обличчя на фоні світлої стіни або ж активніше повертати голову при скануванні обличчя.

Детальну відеоінструкцію про те, як це зробити, представив сам міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він уточнив, що сертифікат у «Дії» можуть згенерувати ті, хто повністю завершив вакцинацію. Послуга буде доступна вже на другий день після отримання другої дози або навіть і в той же день.

Кореспондент Укрінформу одразу ж перевірив на собі. Дійсно, сформувати цифровий сертифікат вдалося дуже швидко і без проблем – буквально за три хвилини. Причому поруч із іншими цифровими документами – закордонним паспортом та ідентифікаційним кодом – з’явився не тільки міжнародний сертифікат вакцинації з QR-кодом, але і внутрішній, який можна використовувати в межах країни (з фотографією). За словами Федорова, медичних даних про особу у внутрішньому сертифікаті вказано менше, але фотографія потрібна для того, щоб одразу ідентифікувати людину, якщо вона, приміром, прийде на якийсь захід, де попросять підтвердити факт вакцинації. Але  конкретніше, для яких потреб може знадобитися внутрішній сертифікат про вакцинацію, вирішуватимуть у МОЗ.

QR-код підробити неможливо, але можуть бути інші махінації…

Підробити український COVID-сертифікат в застосунку «Дія» неможливо, запевнив Михайло Федоров. Він пояснив, що сертифікат міститиме ту інформацію, яка є в реєстрі E-Health, куди вносить дані лише лікар.

Як уточнює Укрінформу директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ Дмитро Черниш, коли користувач зі свого застосунку «Дія», робить запит на формування ковід-сертифікату, то проводиться автоматичний пошук інформації про вакцинацію в реєстрі. Відповідно сформувати сертифікат з якогось іншого джерела не вдасться. «Звісно, знайдуться зловмисники, які пропонуватимуть нібито QR-сертифікати. Але оскільки доступу до даних в них немає, то при звірці на кордоні їх неможливо буде зчитати. Прикордонники керуватимуться лиш інформацією на основі реєстру електронної системи охорони здоров’я», – говорить Дмитро Черниш.

Керівник R&D Центру Winstars Technology LLC та голова «Вінницької ІТ Асоціації» Дмитро Софина в коментарі Укрінформу теж підтверджує, що підробити дані про вакцинацію з QR-кодом практично неможливо. Для того, щоб зламати код, потрібно мати як алгоритм його створення (генерування), так і ключ до його розшифровки, який є винятково у розробників та адміністраторів системи. Тобто щоб зламати код, треба мати хіба що доступ до самої системи. «Інше питання в тому, що ці дані з QR коду може витягнути будь-хто, хто має до нього доступ. Але якщо це просто посилання на реєстр, де зазначено код цього документу, і він збігається з кодом на носії, то ми можемо ще й перевірити справжність документу в онлайн режимі. Тому QR-система дійсно є безпечною і це гарна ідея. Але потрібно дивитися на кінцеву реалізацію», – коментує Дмитро Софина.

Але якщо така підробка зі сторони практично нереальна, то за сприяння самого лікаря може бути можливою. Приміром, в Угорщині нещодавно поліція затримала терапевта з помічником, які шукали людей, що не бажали робити щеплення, але хотіли отримати сертифікат. Лікар загальної практики особисто приймав охочих у своєму кабінеті і вносив їхні дані про нібито проведену вакцинацію в загальноугорську базу даних (брав за це 140 євро). І хоча повідомляється, що на основі цих даних лікар видавав документ із печаткою, а не цифровий, головне те, що в загальну базу потрапили невакциновані люди.

В Україні про такі випадки ще не повідомлялося. Дмитро Черниш каже, щоб запобігти цьому, системою в автоматичному режимі буде перевірятися, чи на заклад, де було видано сертифікат, розподілялася вказана вакцина? Чи співпадає її серія, тощо. «Ми маємо інформацію про заклади, куди яка вакцина направлялася, якої серії, які лікарі мають право проводити вакцинацію. Якщо виявимо, що в якомусь закладі не було вакцини, але звідти пішло формування записів про вакцинацію, то передамо цю інформацію правоохороним органам», – додає директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ.

Юлія Горбань, Київ

P.S. Важлива інформація:

Хоча рішення Єврокомісії щодо визнання має рекомендаційний характер, 100% всіх країн, які під’єднані до промислового середовища ЄС, симетрично визнають COVID-сертифікати країн-учасниць. Але щоб уникнути неприємних ситуацій на кордоні, МЗС рекомендує українським громадянам перевіряти перелік країн, в які можна потрапити за допомогою сертифікатів, та актуальний режим в’їзду та транзиту в різних державах світу на інтерактивній онлайн-мапі Міністерства закордонних справ України: http://tripadvisor.mfa.gov.ua. Адже окрім сертифікатів про вакцинацію при в’їзді можуть вимагатися також і негативні результати ПЛР-тесту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-