В Афганістані залишаються близько 50 українців - Кулеба

В Афганістані залишаються близько 50 українців - Кулеба

Укрінформ
Міністерство закордонних справ знає про ще близько 50 громадян України в Афганістані та опрацьовує подальші етапи їх повернення.

Як передає Укрінформ, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у Фейсбуці.

"Ми знаємо про ще близько 50 громадян України в Афганістані та опрацьовуємо подальші етапи повернення. До нас також звертаються інші держави з проханням допомогти евакуювати їхніх громадян.

Захист прав та інтересів громадян України за кордоном входить до шести топ-пріоритетів Стратегії зовнішньої політики. Україна своїх не кидає, і евакуація з Афганістану вкотре доводить цей принцип конкретними діями", - зауважив Кулеба.

За його словами, символічно, що сьогодні було здійснено ще один евакуаційний рейс із Кабула.

“Весь день вчора, ніч і ранок команда МЗС працювала над третім евакуаційним рейсом з Кабула. На кожні десять проблем, які ми вирішували, поставали ще більше нових проблем. Хочу подякувати США - після розмови із заступницею держсекретаря США Вікторією Нуланд в суботу справи в Кабулі пішли набагато краще. Попри усі труднощі, нам все вдалося. Літак у безпеці, повертає додому громадян України та членів їхніх сімей. Прямо під час саміту я доповів про це президенту, тому що для нього питання людей завжди важливіше за будь-яке інше”, - зазначив Кулеба.

Читайте також: Літак із понад 100 українцями вилетів із Кабула

За його словами, якби українців не вивезли з Афганістану зараз, "невідомо скільки довелося би ще чекати". "Нас офіційно попередили, що якщо виліт не відбудеться протягом години, то доведеться чекати невідомо скільки днів. І дійсно, буквально через годину після вильоту нашого літака з українцями на борту аеропорт Кабула сьогодні припинив всі рейси. Наш літак став останнім цивільним бортом, який вилетів з аеропорту до припинення польотів”, - розповів міністр.

“Ви маєте усі підстави бути вдячними кожному українському дипломату, який займався організацією цієї операції - особливо моєму заступнику Євгену Єніну, директору консульського департаменту Роману Горяйнову і послу України в Таджикистані Василю Серватюку”, - написав очільник МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 23 серпня повідомив у Твіттері, що з Афганістану вилетів український літак, який евакуював звідти 103 людини, і серед цих осіб - 79 українців і членів їхніх родин.

В аеропорту Кабула панує хаос відтоді, як 15 серпня таліби захопили афганську столицю і проголосили утворення Ісламського емірату Афганістан. Багато країн, зокрема Україна, відправляють у Кабул літаки для евакуації громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-