Шкарлет розповів про вступну кампанію-2021 і зміни на наступний рік

Шкарлет розповів про вступну кампанію-2021 і зміни на наступний рік

Відео
Укрінформ
Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що цьогорічна вступна кампанія в Україні, незважаючи на діючий адаптивний карантин, пройшла у звичні терміни та в спокійному режимі.

Про це він сказав на онлайн-брифінгу на тему “Попередні підсумки вступної кампанії — 2021”, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Варто зазначити, що незважаючи на діючий адаптивний карантин на території України, вступна кампанія пройшла у звичні терміни та в спокійному діловому режимі. І цьому сприяла не тільки організація закладами вищої освіти процесу вступу на високому рівні, а й те, що цьогоріч суттєво розширені можливості для подання заяв у електронному вигляді”, - розповів Шкарлет.

Зокрема, зауважив він, “залишено можливість виконувати вимоги до зарахування не тільки особисто прийшовши до стін приймальної комісії закладу, але і шляхом подання відповідних документів електронною поштою або накладанням кваліфікованого підпису вступника”.

“Така практика чудово зарекомендувала себе і минулого року та сприяла остаточному зникненню або суттєвому скороченню черг у приймальних комісіях, що стимулює дотримання адаптивного карантину і умов соціальної дистанції, а отже — зменшено рівень небезпеки як для вступників, так і для працівників закладів вищої освіти”, - підкреслив міністр.

За його словами, 9 серпня 2021 року відбулося зарахування вступників на бакалаврат після 11 класів на бюджетну форму навчання.

Читайте також: Результати ЗНО не є показником для оцінювання успішності школи — Шкарлет

“І тому ми можемо сьогодні констатувати, що вступний етап вступної кампанії вже завершено. Звичайно, попереду ще зарахування бюджетників до магістратури, включаючи додатковий набір на спеціальності, яким надається особлива підтримка, а також переведення на вакантні місця, зарахування на контракт тощо”, - поінформував Шкарлет.

Він розповів, що загалом на всі рівні фахової передвищої та вищої освіти було подано понад 1,4 млн електронних заяв.

Шкарлет повідомив, що за результатами подання електронних заяв на вступ до закладів вищої освіти для здобуття освітнього ступеня “бакалавр” та “магістр” на основі повної загальної середньої освіти було зареєстровано понад 1 млн електронних заяв, а паперові заяви становили всього 1% від загалу для цієї категорії вступників.

“Під час цьогорічної вступної кампанії через систему ЄДЕБО (Єдина державна електронна база з питань освіти — ред.) електронні заяви подавали майже 164 тисячі вступників. Більше всього заяв подано на правові, управлінські, гуманітарні та ІТ-спеціальності”, - розповів міністр.

Детальнішу інформацію щодо рейтингу спеціальностей та закладів вищої освіти за кількістю поданих заяв і зарахованих осіб згодом оприлюднять на сайті МОН.

Кілька слів міністр сказав і про рейтинг спеціальностей за кількістю поданих заяв. Так, за словами Шкарлета, його очолює філологія, на яку подано 76 тисяч 505 заяв, десяте місце посідає спеціальність “маркетинг” - 36 тисяч 146 заяв.

Читайте також: В університет Шевченка надійшло близько 600 заяв про вступ від іноземців - ректор

“Рейтинг закладів вищої освіти за кількістю поданих заяв на базі повної загальної середньої освіти традиційно очолює Київський національний університет імені Тараса Шевченка, а саме — 54 тисячі 387 заяв, а десяте місце отримує Київський університет імені Бориса Грінченка — 18 тисяч 361 подана заява”, - навів дані міністр.

Станом на 16 серпня 2021 року для здобуття ступеня бакалавра, магістра на основі повної загальної середньої освіти зараховано на бюджет 59 тисяч 535 осіб, а на контракт - 71 тисяча 509 осіб. Окрім того, за словами міністра, вперше у 2021 році 43 випускники за результатами широкого конкурсу отримали змогу навчатися у приватних закладах вищої освіти за кошти державного бюджету. Із них 32 вступники у встановлені терміни подали оригінали документів та були зараховані на бюджет до цих закладів, розповів Шкарлет.

Також міністр розповів, що за результатами подання електронних заяв на вступ до закладів вищої освіти для здобуття освітнього ступеня “магістр” на основі ступеня вищої освіти “бакалавра” було зареєстровано 166 тисяч 778 електронних заяв та 12 тисяч 217 паперових заяв від понад 71 тисячі вступників.

“За результатами вступної кампанії до закладів вищої освіти на здобуття ступеня магістра на основі ступеня вищої освіти “бакалавра” станом на 16.08.2021 року було зараховано на бюджет 33 тисячі 549 осіб, а на контракт - 20 тисяч 289 осіб. Звичайно, це не остаточні цифри, оскільки у вересні відбудеться додатковий набір на бюджетні місця для спеціальностей, яким надається особлива підтримка”, - нагадав міністр.

Наразі вступна кампанія ще триває, і заклади вищої освіти можуть оголошувати додатковий набір та проводити зарахування на контракт до 30 листопада 2021 року.

Шкарлет також повідомив, що Міносвіти готує зміни до типових правил прийому до закладів професійної (професійно-технічної) освіти на 2022 рік.

“Міністерство освіти і науки дивиться наперед. І щодо вступної кампанії 2022 року міністерство готує зміни до типових правил прийому до закладів професійної (професійно-технічної) освіти в Україні. У змінах будуть передбачені ситуації, коли особи відмовляються від паспортів у формі ID-картки, а ще — враховані умови для вступу з тимчасово-окупованих територій Криму та Донбасу, визначено можливості подачі документів не тільки особисто, а й поштою”, - сказав Шкарлет.

Читайте також: Вимог про поселення в гуртожитки тільки вакцинованих студентів немає - Шкарлет

За його словами, про остаточні зміни Міністерство освіти і науки повідомить на своєму сайті.

“А наразі запропоновані зміни проходять погодження в центральних органах виконавчої влади”, - сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 23 липня завершився прийом заяв та документів для вступників на освітні ступені бакалавра, наскрізного магістра та магістра (на основі ступеня бакалавра). 28 липня в електронних кабінетах з'явились рекомендації для зарахування на бюджет до закладів вищої освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-