Незалежності – 30: спортивні фотомиттєвості

Незалежності – 30: спортивні фотомиттєвості

Фото
Укрінформ
Упродовж 30 років незалежності українські спортсмени та клуби були чи не найголовнішими послами нашої держави у світі. Завдяки їхнім досягненням про Україну дізнавалися у найвіддаленіших куточках планети.

Із початком війни на Сході спорт став одним із найдієвіших видів реабілітації для учасників бойових дій. Так, зокрема, українські ветерани попри тяжкі поранення вже кілька років поспіль повертаються з медалями міжнародних змагань «Ігри нескорених».

Також Україна не раз ставала майданчиком для проведення міжнародних змагань.

Пропонуємо переглянути яскраві миті спортивної історії незалежної України – на світлинах Укрінформу.

Фото: Володимир Репік
Фото: Володимир Репік

Український стрибун із жердиною Сергій Бубка бере участь в естафеті Олімпійського вогню в Києві напередодні літніх Ігор-2004 в Афінах.

У 1993 році Бубка став першою людиною, яка в стрибках із жердиною продемонструвала результат вище за 6 метрів. Він у Донецьку встановив рекорд у закритих приміщеннях, стрибнувши на 6,15 метра. Цей результат протримався неперевершеним 21 рік. За 10 років спортивної кар’єри Сергій Бубка встановив 35 світових рекордів.

Фото Павленка
Фото Павленка

Фігуристка Оксана Баюл зі своїм тренером Галиною Змієвською під час тренування в Одесі. 1993 рік.

Баюл здобула перше олімпійське «золото» для незалежної України на зимових Іграх-1994 у норвезькому Ліллегаммері.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Біатлоністка Валентина Цербе-Несіна під час пресконференції на території першої в Україні офіційної фанзони зимових Олімпійських ігор-2018 у Києві.

«Бронза» Цербе-Несіної у спринті на Олімпіаді-94 стала першою олімпійською медаллю сучасності для збірної України.

Фото: Валерій Соловйов
Фото: Валерій Соловйов

Легкоатлетка Інеса Кравець після стрибка на XXVI літніх Олімпійських іграх в Атланті, США, 1996 рік.

Кравець 10 серпня 1995 року на чемпіонаті світу в Гетеборзі (Швеція) встановила світовий рекорд у потрійному стрибку, її результат – 15,5 м. Його вдалося побити лише на Олімпіаді-2020 у Токіо.

Фото: Валерій Соловйов
Фото: Валерій Соловйов

18-річна художня гімнастка Катерина Серебрянська із золотою медаллю XXVI літніх Олімпійських ігор в Атланті, США, 1996 рік.

Серебрянська стала абсолютною чемпіонкою світу на чемпіонаті у Відні, а за рік – олімпійською чемпіонкою Атланти-96. Загалом у її активі 8 титулів чемпіонки світу, 6 титулів чемпіонки Європи у фіналах в окремих видах.

Фото: Валерій Соловйов
Фото: Валерій Соловйов

17-річна спортивна гімнастка Лілія Подкопаєва виступає на Олімпіаді-96 в Атланті, США.

Подкопаєва отримала 2 золоті медалі – в абсолютній першості та вільних вправах на Олімпійських іграх в Атланті. Українська спортивна гімнастка стала абсолютною чемпіонкою, а також здобула нагороду вищого ґатунку у вільних вправах і посіла друге місце у вправах на колоді. Елемент Подкопаєвої – подвійне сальто вперед з поворотом на 180°, який судді оцінили в 9,887 бала, – досі ніхто не зміг виконати на Іграх, навіть чоловіки. Подкопаєва володарка 45 золотих, 21 срібної та 14 бронзових медалей на міжнародних змаганнях.

Фото: Ольга Танасійчук
Фото: Ольга Танасійчук

Українська футбольна збірна грає у фіналі Паралімпіади-2008 у Пекіні.

Національна паралімпійська збірна команда з футболу тричі ставала чемпіоном Паралімпійських ігор (в Афінах-2004, в Пекіні-2008 року та в Ріо-2016), чотири рази чемпіоном світу (1998, 2003, 2005 та 2017), чемпіоном Європи п’ять разів поспіль (1999, 2002, 2006, 2010 та 2014).

Фото: Володимир Репік
Фото: Володимир Репік

Гравці київського "Динамо" поголили голови перед матчем Ліги чемпіонів проти "Манчестер Юнайтед". 2000 рік.

"Біло-сині" здобули найбільше перемог за часів незалежного українського футболу.

Фото: Микола М'якшиков
Фото: Микола М'якшиков

Плавчиня Яна Клочкова під час змагань Національного Кубка України з плавання. 2007 рік.

Клочкова здобула дві золоті медалі на Олімпійських іграх у Сіднеї. Загалом вона – одинадцятиразова чемпіонка Європи, триразова чемпіонка світу, чотириразова олімпійська чемпіонка (Сідней-2000, Афіни-2004) у плаванні на 200, 400 метрів комплексом та 800 метрів вільним стилем, володарка Кубків світу.

Фото: Валерій Соловйов
Фото: Валерій Соловйов

Легкоатлетка Інга Бабакова під час стрибка, який виявився "бронзовим" (2 м 01 см), на Олімпіаді-96 в Атланті, США.

Бабакова – срібна призерка чемпіонату світу в Едмонтоні зі стрибків у висоту. Також вона перемогла на чемпіонаті світу 1999 року в Севільї.

Фото: Сергій Кузнецов
Фото: Сергій Кузнецов

Шахіст Руслан Пономарьов на троні під час церемонії вшанування у Національному палаці "Україна". 2002 рік.

Пономарьов у 14 років став наймолодшим у світі гросмейстером, чемпіоном світу серед юнаків до 18 років.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Гімнастка Анна Безсонова виступає на Міжнародному турнірі з художньої гімнастики Гран-прі-2009 "Кубок Дерюгіної" в Києві.

Безсонова стала дворазовою чемпіонкою світу в Будапешті та триразовою чемпіонкою Європи в Ризі. Анна – багаторазова чемпіонка світу та Європи з художньої гімнастики. Вона – дворазова бронзова призерка Олімпіад (Афіни-2004, Пекін-2008).

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Андрій Шевченко радіє перемозі у матчі фінальної частини Євро-2012 між збірними України і Швеції, який завершився з рахунком 2:1, на НСК "Олімпійський" у Києві.

Шевченко – найуспішніший футболіст незалежної України, один з найкращих футболістів світу, п’ятиразовий чемпіон України, чемпіон Італії, володар "Золотого м’яча" й титулу найкращого футболіста Європи (2004 рік), Кубка України (тричі), Кубка Італії, Кубка Англії, Кубка Англійської ліги, Суперкубка України. У 2003 році став першим українцем, який виграв Лігу чемпіонів (у складі "Мілана"). Крім того, Шевченко – наймолодший головний тренер в історії національної збірної України. Під його керівництвом "синьо-жовті" потрапили до чвертьфіналу Євро-2020.

Фото: Юрій Рильчук
Фото: Юрій Рильчук

Капітан команди богатирів України Василь Вірастюк під час змагань за звання "Найсильніша нація планети-2007" в Івано-Франківську.

Вірастюк – володар титулу "Найсильніша людина світу". У 2007 році виграв змагання у Сеулі (Південна Корея) та отримав титул чемпіона світу з силового екстриму IFSA.

Фото: Арвідас Шеметас
Фото: Арвідас Шеметас

Борчиня Борчиня Ірина Мерлені під час тренування. 2008 рік.

На літніх Іграх-2004 в Афінах Мерлені стала першою у світі олімпійською чемпіонкою з вільної боротьби у ваговій категорії до 48 кг.

Фото: Ольга Танасійчук
Фото: Ольга Танасійчук

Українська спортсменка Лариса Соловйова під час змагань із пауерліфтингу в середній вазі на ІХ Всесвітніх іграх у Калі. 2013 рік.

Соловйова стала чемпіонкою Всесвітніх ігор у 2005, 2009, 2013, 2017 роках. У 2019-му на чемпіонаті світу в Дубаї вдев'яте виборола титул чемпіонки світу, встановивши три світові рекорди: 241,5 кг у присіданні, 181,5 – в жимі, 222,5 кг – в тязі, та оновила власний рекорд у сумі триборства – 645,5 кг.

Фото: Олег Маркевич
Фото: Олег Маркевич

Зустріч дефлімпійців в аеропорту "Бориспіль" після повернення зі змагань. 2005 рік.

На ХХ літніх Дефлімпійських іграх, які пройшли з 5 до 16 січня 2005 року в австралійських містах Мельбурн і Баллараті українська збірна посіла 1-ше місце в загальнокомандному заліку, завоювавши 52 медалі (21 золоту, 17 срібних і 14 бронзових).

Фото: Укрінформ/СП
Фото: Укрінформ/СП "Україна Футбол Інтернешнл"

Збірна України з футболу вперше в своїй історії пробилася на чемпіонат світу з футболу. 2006 рік.

Фото: Олег Петрасюк
Фото: Олег Петрасюк

Уболівальники качають на руках голкіпера "Динамо" (Київ) Олександра Шовковського після перемоги киян у фінальному матчі Кубку України над донецьким "Шахтарем" із рахунком 5:4. 2015 рік.

Шовковський став єдиним воротарем, який на чемпіонатах світу з футболу не пропустив жодного м'яча в серії післяматчевих пенальті. Сталося це на ЧС-2006 в Німеччині, під час якого збірна України дійшла до чвертьфіналу.

Фото: Дар'я Решетняк
Фото: Дар'я Решетняк

Український боксер Василь Ломаченко під час бою півфіналу ліги WSB у Києві. 2013 рік.

Ломаченко став олімпійським чемпіоном у ваговій категорії до 57 кілограмів на Іграх-2008 в Пекіні. За результатами виступів на олімпіаді українця нагородили кубком Вела Баркера, який дають найкращому боксеру Ігор незалежно від вагової категорії. За чотири роки Василь привіз свою другу олімпійську нагороду найвищого ґатунку, але вже у ваговій категорії до 60 кілограмів. У 2016-му боксер встановив рекорд, ставши чемпіоном у двох вагових категоріях лише за 7 боїв.

Фото: Михайло Чернічкін
Фото: Михайло Чернічкін

Українка веслувальниця Інна Осипенко-Радомська змагається на дистанції 500 метрів на Олімпійських іграх-2012 у Лондоні.

Радомська – чемпіонка Олімпійських ігор-2008 в Пекіні, срібна медалістка на Олімпійських іграх-2012 у Лондоні у веслуванні на байдарці-одиночці (дистанція 500 і 200 метрів) та бронзова медалістка Олімпійських ігор-2004 в Афінах у складі жіночої четвірки, чемпіонка світу в Познані (Польща) К1 500 метрів. 

Фото: В'ячеслав Мадієвський
Фото: В'ячеслав Мадієвський

Альона й Катерина Бондаренко під час змагань національних збірних України та Бельгії в межах Кубка федерації у Харкові. 2008 рік.

Перемога сестер Бондаренко на Australian Open у 2008 році – поки перший і єдиний тріумф України на турнірах серії Grand Slam.

Фото: Юлій Зозуля
Фото: Юлій Зозуля

Капітан ФК "Шахтар" Даріо Срна та головний тренер "гірників" Мірча Луческу прибули з Кубком УЄФА до Донецька. 2009 рік.

ФК "Шахтар" – володар Кубка УЄФА-2009, перший і поки єдиний український футбольний клуб, який за часів незалежності здобув євротрофей.

Фото: Марина Федяніна
Фото: Марина Федяніна

Золотий призер Гран-прі Абу-Дабі дзюдоїст Георгій Зантарая з медаллю. 2009 рік.

Зантарая став першим українцем, який виборов титул чемпіона світу з дзюдо.

Фото: Михайло Чернічкін
Фото: Михайло Чернічкін

Легкоатлетка Ольга Саладуха змагається у потрійному стрибку на Олімпійських іграх-2012 у Лондоні.

Саладуха виграла чемпіонат світу-2011 в Тегу (Південна Корея). Бронзова призерка Олімпіади-2012, триразова чемпіонка Європи.

Фото: Вадим Грига
Фото: Вадим Грига

Українські боксери Віталій та Володимир Клички – єдині брати, які одночасно володіли усіма чемпіонськими титулами у надважкій вазі. В німецькому Гамбурзі 2 липня 2011 року Володимир Кличко переміг за одноголосним рішенням суддів Девіда Хея та об'єднав чемпіонські титули у надважкій вазі. До своїх поясів IBF і WBO українець додав пояс WBA, який до цього належав британцеві. Віталій Кличко тоді був володарем чемпіонського поясу WBC.

Фото: Ольга Танасійчук
Фото: Ольга Танасійчук

Веслувальник-каноїст Юрій Чебан змагається на Олімпійських іграх-2008 в Пекіні. Тут він здобув бронзову медаль. Наступні дві Олімпіади – у Лондоні-2012 та Ріо-2016 – стали для спортсмена вже «золотими».

Фото: Ольга Танасійчук
Фото: Ольга Танасійчук

Боксер Олександр Усик під час поєдинку за титул чемпіона світу за версією WBO у важкій вазі проти німецького боксера Марко Хука. 2017 рік.

Усик – абсолютний чемпіон світу в першій важкій вазі (версії WBO (2016-2019), WBC (2018-2019), IBF (2018-2019), WBA (Super) (2018-2019), The Ring (2018-2019), олімпійський чемпіон Ігор-2012 в Лондоні, чемпіон світу (2011), чемпіон Європи (2008), багаторазовий чемпіон України.

Фото: Олександр Кремко
Фото: Олександр Кремко

Найтитулованіша шаблістка України Ольга Харлан за свою кар'єру завоювала 4 олімпійські медалі (1 золото, 1 срібло і 2 бронзи). Вона – шестиразова чемпіонка світу і восьмиразова чемпіонка Європи. 

Фото: Дмитро Смольєнко
Фото: Дмитро Смольєнко

Вболівальники під час матчу групи D фінальної частини Євро-2012 між збірними Англії та України на стадіоні "Донбас Арена" у Донецьку.

У 2007 році Україна разом із Польщею отримали право прийняти континентальний чемпіонат з футболу 2012 року. Євро-2012 став першим таким турніром, проведеним  країнах Східної Європи.

Фото: Маркіян Лисейко
Фото: Маркіян Лисейко

Біатлоністка Валентина Семеренко під час змагань у межах чемпіонату України. 2011 рік.

Українські біатлоністи неодноразово ставали призерами міжнародних змагань. Зокрема, біатлоністки Семеренко – сестри-близнючки Віта та Валентина – на зимових Олімпійських іграх в Сочі здобули «золото» в естафеті 4×6 км. В їхньому активі 10 медалей чемпіонатів світу і три – з Олімпійських ігор. Крім сестер Семеренко, чемпіонську естафету також бігли Юлія Джима і Олена Підгрушна.

Фото: Олег Петрасюк
Фото: Олег Петрасюк

Український гімнаст Олег Верняєв під час тренування. 2016 рік.

У 2014 Верняєв став чемпіоном Європи та світу у вправах на брусах. Він перший український спортсмен, якому вдалося виграти Кубок світу (2014-2015). У квітні 2015 року гімнаст став абсолютним чемпіоном Європи у багатоборстві. На Іграх-2016 у Ріо Верняєв виборов золоту та срібну медалі.

Фото: Альона Николаєвич
Фото: Альона Николаєвич

Гросмейстери Анна та Марія Музичук біля учасників шахового турніру у вишиванках на площі Ринок у Львові. 2016 рік.

Українські сестри-шахістки Музичук: Марія – чемпіонка світу серед жінок 2015 року, дворазова чемпіонка України (2012, 2013), найкраща шахістка світу 2015 року; Анна – дворазова чемпіонка світу серед жінок з блискавичних шахів (2014, 2016) та чемпіонка світу серед жінок зі швидких шахів (2016).

Фото: Валерій Білокрил
Фото: Валерій Білокрил

Українська тенісистка Еліна Світоліна перемогла легендарну американку Серену Вільямс на Олімпійських іграх-2016 в Ріо-де-Жанейро. Однак олімпійську медаль виборола лише на Іграх-2020 у Токіо – бронзову.

Світоліна – найуспішніша спортсменка в історії українського тенісу. Третя ракетка світу в рейтингу WTA у 2017, 2018 і 2019 роках. Чемпіонка підсумкового турніру WTA Finals 2018 року. Виграла 15 турнірів WTA в одиночному розряді та два – в парному. Двічі діставалася півфіналів на турнірах Grand Slam (2019) і чотири рази – чвертьфіналів (2015, 2017, 2018, 2019). 

Фото: В'ячеслав Мадієвський
Фото: В'ячеслав Мадієвський

Золоті та срібні медалі XV літніх Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро харківського плавця Максима Крипака. 

На Паралімпіаді-2016 у Ріо «синьо-жовті» завоювали 117 медалей – 41 золоту, 37 срібних та 39 бронзових. Тоді Україна вперше посіла третє місце за кількістю золотих медалей та в командному заліку.

Фото: Микола М'якшиков
Фото: Микола М'якшиков

Вадим (Miller) Піддубченко під час конкурсу зі слем-данків у межах матчу зірок Суперліги-2017 з баскетболу між командами Північного Сходу та Південного Заходу.

Українські данкери виграють на чемпіонатах та потрапляють до рейтингів найкращих, ними захоплюються у світі. Найвідоміші українці у цьому спорті – це єдиний дворазовий чемпіон світу з данків (2016, 2018) Дмитро (Smoove) Кривенко та чемпіон світу-2019 Вадим (Miller) Піддубченко.

Фото: Євген Любімов
Фото: Євген Любімов

Ветеран АТО, член української команди "Ігор нескорених" (Invictus Games) Вадим Свириденко під час тренувань збірної з легкої атлетики. 2017 рік.

Україна вперше отримала право взяти участь в Іграх нескорених 2017 року в Торонто як союзник НАТО в миротворчих операціях по всьому світу, а також через АТО на сході України.

Загалом тоді українці вибороли 14 медалей: 8 золотих, 3 срібні та 3 бронзові. У командному заліку команда України посіла друге місце за кількістю перемог.

Фото: Євген Любімов
Фото: Євген Любімов

Член української команди "Ігор нескорених" (Invictus Games) під час другого тренувального збору. 2017 рік.

Для української команди квота в "Іграх нескорених-2020" була збільшена з 15 до 20 осіб через високий рівень організації та популярність змагань в Україні.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Чемпіон Олімпійських ігор 2018 року з фрістайлу Олександр Абраменко під час урочистого відкриття квіткового панно "Олімпійське золото", який на честь нього створили фахівці КП з УЗН Дніпровського району, біля станції метро "Лівобережна" у Києві.

Абраменко – перший олімпійський чемпіон із фристайлу та єдиний, хто здобув нагороду на зимових Іграх-2018 у Пхьончхані.

Фото: Андрій Скакодуб
Фото: Андрій Скакодуб

Колишній чемпіон світу з боксу, який став Київським міським головою, Віталій Кличко (ліворуч) та посол фіналу Ліги чемпіонів УЄФА, головний тренер національної збірної команди України з футболу Андрій Шевченко під час презентації Києва як міста проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА-2018 у Ньйоні.

У травні 2018-го столиця України стала господаркою фіналів жіночої та чоловічої Ліги чемпіонів УЄФА. Матчі відбулися на стадіоні «Динамо» імені Лобановського та НСК «Олімпійський» відповідно. 

Фото: Андрій Скакодуб
Фото: Андрій Скакодуб

Учасники 9-го Київського міжнародного півмарафону. 2019 рік.

Українські міста на постійній основі перетворюються на бігові доріжки для міжнародних марафонів.

Фото: Геннадій Мінченко
Фото: Геннадій Мінченко

На Євро-2020 українська національна збірна з футболу вперше пройшла до чвертьфіналу змагань.

Фото: Олег Петрасюк
Фото: Олег Петрасюк

Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк (знизу) бореться із суперником під час тренування. 2016 рік.

Беленюк виборов для України єдину золоту медаль Олімпійських ігор-2020 у Токіо. Він також – срібний призер Ріо-2016, багаторазовий чемпіон світу і Європи, чемпіон і срібний призер Європейських ігор (2019, 2015), бронзовий призер Універсіади (2013). 

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Українська дзюдоїстка Дар’я Білодід стала наймолодшою чемпіонкою світу серед дорослих у 2018 році. Вона виборола перемогу у віці 17 років і 11 місяців. 2019-го Білодід у 18 років і 11 місяців стала наймолодшою дворазовою чемпіонкою світу з дзюдо. На Олімпіаді-2020 у Токіо Дар’я здобула першу медаль для української збірної. У ваговій категорії до 48 кілограмів 20-річна спортсменка виборола бронзову нагороду.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Стрибун у воду Олексій Середа у віці 13 років став наймолодшим чемпіоном Європи зі стрибків з вишки та срібним призером ЧЄ з синхронних стрибків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-