Клопотенко вже розробляє меню для дитячих садочків - Зеленська

Клопотенко вже розробляє меню для дитячих садочків - Зеленська

Укрінформ
Дружина Президента України Олена Зеленська зазначила, що вартість шкільного харчування в усіх регіонах України не може бути однаковою, бо залежить від вартості продуктів харчування в кожній області.

Про це вона сказала на брифінгу, який транслювали українські телеканали, передає Укрінформ.

«Вартість шкільного харчування залежить від регіону, від вартості продуктів харчування, які є в регіоні. І розрахунок за харчування дитини в школі на плечах їхніх батьків і місцевої влади. Місцева влада бере на себе харчування дітей із особливих соціальних категорій і відшкодовує в повному обсязі. Наприклад, у Київській області з цим все чудово. В деяких регіонах від 1 до 4 класу регіональна влада бере на себе таку відповідальність і ціна змінюється від регіону до регіону. Ціна не може бути однаковою і, чесно кажучи, це нормальна ринкова ситуація», - сказала Зеленська, відповідаючи на питання щодо оцінки вартості шкільного обіду з 1 вересня.

Також вона зауважила, що запроваджені норми харчування у школах діють і для закладів дошкільної освіти.

«Щодо харчування дітей в дитячих садочках, норми, які зараз впроваджені, вони діють і для закладів для дошкільної освіти, вони також мають впроваджуватися там. Зараз Євген Клопотенко, знову ж таки як приклад, розробляє меню для дитячих садочків окремо. Але ж ми повторюємо разом із міністрами, що це приклад. Якщо хочете – можете використовувати, але кожен сам собі вирішує. Можливо, вони складають своє особисте меню», - пояснила Зеленська.

На уточнення, коли саме Клопотенко може представити розроблене меню для закладів дошкільної освіти, дружина Президента зауважила, що «це робота пана Клопотенка, як активіста».

Читайте також: Зеленська відкрила регіональний форум «Реформа шкільного харчування»

«Якщо вони встигнуть цього місяця представити – ми будемо щасливі, але ми не можемо тиснути на людей, які за власною волею безкоштовно працюють заради наших дітей», - додала Зеленська.

У свою чергу міністр освіти і науки Сергій Шкарлет зауважив, що немає нічого страшного в тому, що шкільне меню може відрізнятися залежно від регіону. За його словами, головне, щоб приготування страв відбувалося із дотриманням санітарних норм та регламенту.

“Євген Клопотенко показав чотиритижневе меню, як приклад того, що це можна зробити. Сьогодні є дуже багато фахівців, які формують розширення цього меню. Не тільки 160-320 страв. Сьогодні є питання розширення меню до тисячі страв, які теж формують повноцінне чотиритижневе меню за різними технологічними картами. Місто від міста, школа від школи можуть відрізнятися”, - сказав міністр.

Шкарлет також наголосив, що дотримання санітарних норм та регламенту у шкільних їдальнях посилено контролюватиметься з 1 вересня 2022 року.

Як повідомлялося, у Бучі на Київщині проходить перший Регіональний форум «Реформа шкільного харчування» з ініціативи першої леді у співпраці з Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров'я, Міністерством економіки, Міністерством розвитку громад та територій, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, ДП «Прозорро» та за підтримки ГО «Національна асоціація громадського харчування».

Реформу шкільного харчування започатковано з ініціативи дружини Президента. У травні цього року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Оновлене меню розраховано на 4 тижні, включає 160 страв. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні. Оновлене меню в школах планується впровадити з 1 вересня.

У липні Кабінет Міністрів затвердив зміни у нормах харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у серпні заявив, що уряд виділить громадам 400 млн грн для підтримки реформи харчування.

Фото: ФБ, Олена Зеленська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-