Уряд продовжив дію спецнормативів при розрахунку субсидій для регіонів червоної зони

Уряд продовжив дію спецнормативів при розрахунку субсидій для регіонів червоної зони

Укрінформ
Кабінет Міністрів подовжив дію спеціальних соціальних нормативів при розрахунку субсидій для регіонів, які з початку опалювального сезону опиняться в червоній зоні епіднебезпеки у разі нової хвилі розповсюдження коронавірусної хвороби.

Відповідну постанову “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” ухвалено без обговорення на засіданні уряду в середу, 11 серпня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила на засіданні уряду міністр соціальної політики Марина Лазебна, “головна мета проєкту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів... це продовження дії збільшених соціальних норм для розрахунку субсидій на окремі види комунальних послуг, які були запроваджені весною минулого року”.

Лазебна нагадала, що “навесні 2020 року, коли країна закрилася на карантин, були збільшені на 50% окремі нормативи на житлово-комунальні послуги, зокрема, на електроенергію, на газ для приготування їжі та підігріву води, на послуги з постачання холодної та гарячої води”.

Читайте також: Уряд продовжить дію спецнормативів при розрахунку субсидій для регіонів червоної зони

“Тоді люди знаходилися вдома. Відповідно, витрачали більше ресурсів, а їхні доходи при цьому знизилися. Щомісячний грошовий еквівалент збільшених нормативів для домогосподарств становив від 80 до 190 гривень в залежності від набору послуг. Сьогодні вся країна знаходиться в зеленій зоні, доходи населення почали зростати, але разом із тим ми добре розуміємо, що епідемія коронавірусу не завершилася, по всьому світу йдуть нові спалахи. Тому проєкт постанови передбачає продовження дії цього механізму підтримки населення для тих регіонів, які з початком опалювального сезону опиняться в червоній зоні у випадку нової хвилі коронавірусу”, - розповіла Лазебна.

Водночас вона зауважила, що людям не треба буде додатково звертатися до органів соціального захисту, оскільки збільшені норми будуть запроваджені автоматично.

Таким чином, згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови, документом пропонується, враховуючи епідеміологічну ситуацію, збільшені на 50% соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами застосовувати при розрахунку розміру житлової субсидії для регіонів із встановленим червоним рівнем епідемічної небезпеки на період його дії.

Читайте також: Субсидію перепризначили вже двом мільйонам людей - Шмигаль

Також проєктом акта пропонується вилучити положення щодо наявності мобільного телефону в осіб, які є претендентами на отримання житлової субсидії, оскільки з 1 травня 2021 року вона надається виключно у готівковій формі.

Крім того, документом доповнено перелік документів для включення інформації про іноземців та осіб без громадянства, що перебувають на території України на законних підставах, до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, для отримання ними пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.

Як повідомлялося, раніше у Міністерстві соціальної політики України поінформували, що Кабінет Міністрів планує продовжити дію спеціальних соціальних нормативів при розрахунку субсидій для регіонів, які після 1 жовтня опиняться у червоній зоні карантину.

У березні 2020 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою запровадив додаткову компенсацію витрат на оплату окремих комунальних послуг отримувачам житлових субсидій на період карантину.

Згідно з постановою, при розрахунку субсидії збільшено на 50% соціальні нормативи користування електричною енергією, холодною та гарячою водою, водовідведенням та природним газом для приготування їжі і підігріву води.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-