Мінветеранів планує впровадити практики США у системі реабілітації ветеранів

Мінветеранів планує впровадити практики США у системі реабілітації ветеранів

Укрінформ
Міністерство у справах ветеранів планує вивчити досвід США та імплементувати найсучасніші практики до системи психологічної реабілітації захисників.

Як передає Укрінформ, про це сказала міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, повідомляє пресслужба міністерства.

«У системі соціального захисту загалом і ветеранів зокрема ми маємо інституційну пам'ять ще радянських «собєсів». Переформатувати це – складна, але системна реформа, у якій має брати участь весь уряд. Поки не вдається подолати повністю усталені бюрократичні практики, але ми розуміємо, що пріоритетність в державі ветеранської політики існує. Це підтверджує керівництво держави на рівні президента, прем'єр-міністра країни, і нам це додає натхнення. Ми зараз якраз розробляємо стратегію міністерства на найближчі роки. Ми дивимось і на міжнародний досвід. У США аналог Мінветеранів за бюджетом другий після Пентагону. У них ще з часів війни у В'єтнамі багато ветеранів, і вони стикнулися з тим, що медична і психологічна реабілітація – одні з найважливіших кроків, щоб повернути людину до мирного життя. Майже кожний штат має сучасні реабілітаційні центри, є програми, за якими ветерани отримують допомогу. Ми хочемо цей досвід вивчити та імплементувати найсучасніші практики», - сказала Лапутіна.

Читайте також: Кабмін виділив понад 15 мільйонів сім’ям загиблих та поранених учасників АТО

За її словами, зараз Україна проходить важкий шлях будь-якої країни, яка стикалася з війною. Міністр зазначила, що країни у світі, які стикаються з війною, потім десь через 7-8 років наражаються на таку небезпеку, як збільшення кількості випадків ПТСР.

"Якраз зараз ми цей період проходимо. Так було в США, в інших країнах. Держава має приділяти цьому належну увагу. Зараз 7-8 рік війни, але тільки зараз в бюджетну декларацію було внесено розділ «державна політика у справах ветеранів». І це дуже важливо. Ми далі будемо проробляти з профільним комітетом ВР, з бюджетним комітетом, з міністерствами так, щоб забезпечити це фінансування", - додала Лапутіна.

Як повідомлялося, Четвертий міжнародний волонтерський та ветеранський форум, присвячений 30-річчю Незалежності України, відбудеться у столиці 22 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-