Головний пілот «Українських вертольотів» розповів про нічну боротьбу з вогнем в Туреччині

Головний пілот «Українських вертольотів» розповів про нічну боротьбу з вогнем в Туреччині

Фото, відео
Укрінформ
Вертольоти і екіпажі авіакомпанії «Українські вертольоти» підтримали ініціативу Президента України щодо надання допомоги Туреччині в ліквідації пожеж, приєднавшись до неї на безоплатній основі.

Про деталі операції Укрінформу розповів керівник авіаційної групи авіакомпанії «Українські вертольоти» у Туреччині, командир повітряного судна Юрій Стороженко.

Операція з ліквідації пожеж у гірській місцевості в нічний час, яку українські авіатори проводять у Туреччині, унікальна в своєму роді і вперше проводиться в країнах Європи. 

«Денне гасіння від нічного значно відрізняється, причому друге за деякими параметрами дає більший ефект. Вночі у горах стихає вітер і поширення вогню сповільнюється. Цей нічний ефект «заспокоєння» атмосфери дає можливість зупиняти вогонь там, де він є. Використання окулярів нічного бачення дозволяє бачити найменші осередки вогню, що неможливо вдень. Вночі ці осередки вогню можливо розглянути навіть під кронами дерев», - сказав Юрій Стороженко, який бере безпосередню участь в операції.

За його словами, в денний час через вітер, який визначає напрямок диму, осередок вогню визначити важко, тому скидання води може відбуватися за 30-40 метрів і не мати необхідного ефекту. У нічний час точність попадання збільшується.

Читайте також: Лісові пожежі в турецькій Анталії майже загасили

«Також важливим є безперервний вплив, оскільки припинення гасіння вогню в будь-якому випадку призведе до його поширення. Нічне гасіння дозволяє забезпечити безперервність приборкання вогню. Особливо коли вогонь підходить до житлових будівель, ми не зупиняємо операцію, продовжуємо гасити вогонь незалежно від часу доби», - пояснив керівник авіагрупи.

Він підкреслив, що важливе значення має комплекс всіх заходів безпеки, зокрема розвідка місцевості, ретельне планування операції з пожежогасіння, оцінка висот і рельєфу.

«Наприклад, проблему наземних перешкод ми вирішуємо дорозвідкою в ​​денний час, позначенням перешкод, якщо вони є, доведенням результатів до членів екіпажів, відпрацюванням маршрутів, розробкою схем руху в районі вогнища», - пояснив Стороженко.

За його словами, за минулу добу зафіксовано ще 110 осередків пожежі, і важко спрогнозувати, як довго триватимуть пожежі, але бездіяльність призведе до ще більш стрімкого поширення вогню і завдання шкоди. Українські вертольоти задіяні в ліквідації пожеж цілодобово.

Як повідомили Укрінформу в авіакомпанії «Українські вертольоти», за минулу добу українськими авіамашинами в Туреччині здійснено 93 скидання - це 279 тонн води. Задіяні чотири модернізованих багатофункціональних вертольота Мі-8МТВ-1, екіпажі яких мають спеціальну підготовку і великий досвід у проведенні спеціалізованих операцій з підвищеним рівнем ризику, таких як пошук і порятунок, аеромедична евакуація в гуманітарних і миротворчих операціях ООН по всьому світу.

Читайте також: Можуть гасити пожежу у горах вночі: до Туреччини прибули чотири українські гелікоптери

З українцями працює спеціальна група від міністерства сільського та лісового господарства Туреччини. Стороженко відзначив високий рівень організації та взаємодії з турецькою стороною і їх сприяння роботі українських пілотів.

Фото надано авіакомпанією «Українські вертольоти»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-