В Україні 2,3 млн людей працездатного віку зайняті домашніми обов’язками

В Україні 2,3 млн людей працездатного віку зайняті домашніми обов’язками

Укрінформ
В Україні 3,3 млн осіб є неформально зайнятими, ще 2,3 млн громадян вважаються такими, які виконують домашні обов’язки.

Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна на форумі “Україна 30. Трудові ресурси”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Неформально зайнятими в Україні є 3,3 млн людей, але додатково до цієї кількості ще 6,3 млн працездатного віку не входять до складу робочої сили з різних причин: є ті, що навчаються, є пенсіонери, різні причини. Але ми маємо знати, що серед цих 6,3 млн людей 2,3 млн - це ті люди, які виконують домашні обов’язки і є офіційно незайнятими”, - зазначила вона.

Міністр додала, що серед 2,3 млн відповідальних за домогосподарства переважну більшість складають жінки, а саме - 2 млн.

Читайте також: Лазебна розповіла, які пенсіонери отримуватимуть адресні виплати з жовтня

Разом із тим Лазебна підкреслила, що в Україні “тривало зменшується” рівень формальної зайнятості. За її словами, у 2020 році безробіття сягнуло 9,5%, тоді як у 2019 році було 8,2%.

“Зростання тимчасового безробіття через пандемію призвело до того, що вперше серед людей 25-70 років найбільший рівень безробіття зафіксований у віковій категорії 35-39 років. Такого в нас ще не було. Ми раніше стикалися з проблемами працевлаштування людей літнього або передпенсійного віку і молоді, а тепер розуміємо, що в пандемію виокремилась окрема категорія людей, яка втратила роботу”, - зауважила урядовець.

Вона додала, що станом на кінець 2020 року рівень зайнятості серед жінок у країні становив 44%, у чоловіків — 57,2%.

Читайте також: Лазебна розповіла, кому підвищать пенсії з нового року

Серед викликів, які стоять перед Україною в питанні працевлаштування, міністр виокремила невідповідність освіти і кваліфікації людей вимогам ринку праці.

Як повідомляв Укрінформ, раніше перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Олексій Любченко заявив, що тіньовий фонд оплати праці в Україні сягає майже пів трильйона гривень на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-