Для складання іспиту чиновнику треба вміти говорити українською - Нацкомісія

Для складання іспиту чиновнику треба вміти говорити українською - Нацкомісія

Фото
Укрінформ
Іспит на рівень володіння державною мовою покликаний створити цілу мовну екосистему.

Про це під час круглого столу на тему: “Сильна мова – сильна держава” в Укрінформі заявила голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

"Іспит (на рівень володіння державною мовою - ред.) запускає мовну екосистему. А в цій в мовній екосистемі є перехід від знати мову до володіти нею. Треба зробити так, щоб люди говорили і хотіли розмовляти українською мовою, а не тільки мали мовознавчі знання", - сказала Демська.

Вона нагадала, що 16 липня набирають чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної.

"Тобто, закон вирівнює всіх, всі стають рівними перед законом, і звичайні громадяни, і державні службовці, які зобов'язані володіти на належному рівні державною мовою. Зверніть увагу, це іспит, який не перевіряє мовознавчі знання. Іспит скерований на те, щоб визначити комунікативні здібності посадовця. Тобто, чи той, хто комунікує від імені держави, здатен від її імені комунікувати на належному рівні", - пояснила вона.

Читайте також: КСУ: Закон про українську мову - конституційний

Демська зазначила, що сам іспит побудований таким чином, щоб змінити кут зору - "від знати мову до володіти мовою".

"Тобто, відбувається саме перехід до практик мовних під час виконання службових обов’язків, а також для набуття громадянства", - зазначила вона.

За її словами, від 16 травня і по 16 червня була апробація іспиту. "В апробації взяли участь 6 838 осіб, не склали іспит - 1,5%. Подолали рівень високого рівня володіння державною мовою понад 87%. Тобто, ті хто були зацікавлені, ті хто, виявили бажання взяти участь в апробаційному процесі, засвідчили, що сучасний український державний службовець вже більше володіє державною мовою, ніж не володіє", - додала вона.

Читайте також: У МКІП закликають молодь переходити в інтернеті на українську

Як повідомлялося, з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Іспитова робота складатиметься з чотирьох частин: «Культура мови» (24 тестові задання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу).

Реєстрація для складання іспиту на рівень володіння державною мовою стартує 16 липня, перший іспит відбудеться 19 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-