Вимога обов'язкової вакцинації учнів не порушує права на освіту - омбудсмен

Вимога обов'язкової вакцинації учнів не порушує права на освіту - омбудсмен

Укрінформ
Вимога обов'язкової вакцинації учнів не порушує права на освіту.

Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов сказав під час презентації першої щорічної доповіді “Дотримання прав в освіті — 2020” в Укрінформі.

“До мене дуже багато запитань, звернень, і до мене як до освітнього омбудсмена дуже багато претензій, що я рішуче і беззаперечно вважаю, що вакцинація рятує нас від інфекційних хвороб. І коли я чую звинувачення, що обмеження, які пов’язані з вакцинацією, насамперед заборона очно відвідувати заклади освіти, порушує право на освіту, то я змушений артикулювати дві важливі тези. Перше, це не обмежує права на освіту, бо закон “Про повну загальну середню освіту” передбачає різноманітні форми здобуття освіти. Можна знайти різні варіанти, якщо з різних причин дитина не вакцинована без медичних показань, що важливо. По друге, ми маємо розуміти, що будь-які права мають рівень пріоритету. Найголовнішим правом людини, в тому числі і в освіті, є право на життя і здоров’я. Всі інші права є наступними”, - сказав Горбачов.

Читайте також: Омбудсмен назвав найпоширеніші корупційні «гріхи» в освіті

У цьому контексті він зауважив, що якщо дитина чи вчитель захворіють на інфекційне захворювання, то мова про освіту вже не йде.

Читайте також: «Скасування» 10 класу: освітній омбудсмен дав пораду батькам

Освітній омбудсмен нагадав, що Верховний суд чітко визначив, що недопуск до очного навчання учнів, які не пройшли необхідні щеплення від інфекційних хвороб відповідно до календаря щеплень, є законним, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини, який визнав адміністративні обмеження щодо вакцинації законними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-