В Україні відзначають професійні свята ВМС, працівники флоту та Національна поліція

В Україні відзначають професійні свята ВМС, працівники флоту та Національна поліція

Укрінформ
Сьогодні в Україні відзначається День Військово-Морських Сил Збройних Сил, День працівників морського та річкового флоту та День Національної поліції.

День Військово-Морських Сил Збройних Сил та День працівників морського та річкового флоту встановлені згідно з указами Президента від 12 червня 2015 року. Вперше День ВМС України був відзначений у Севастополі 1 серпня 1997 року. В цей день на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, що перейшли до складу ВМС України, були урочисто підняті військово-морські прапори України. День ВМС ЗС України був установлений на прохання Військової Ради Військово-Морських Сил, на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту «Море-96» (30 липня – 1 серпня 1996), указом Президента від 17 серпня 1996 року.

Святкування дня ВМС стало всенародним оглядом бойової готовності українського флоту і визначенням його авторитету як у Севастополі, так і в Україні в цілому. Крім того, воно засвідчило перемогу не лише військових моряків, а всього українського народу у виснажливій боротьбі за флот, за право України бути морською державою. Згодом, згідно з указом президента Ющенка від 24 березня 2006 року День Військово-морських Сил Збройних Сил України відзначався щорічно в першу неділю липня. З 2012 року почали відзначати в останню неділю липня. У 2015 році ми знову повернулися до святкування Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України в першу неділю липня.

Прикметно, що на липень припадають найзначущі дати в історії українського військового флоту. Так, 5 липня 1918 року був оприлюднений закон про уніформу для українського флоту; 18 липня 1918-го відбулось прийняття закону про Військово-морський прапор України; того ж таки липня 1918 було створено постійнодіюче з’єднання Військово-морського Флоту Української держави – бригада тральщиків. 21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов під юрисдикцію України, а 30 липня 1996 року відбулись перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Море-96». А якщо дивитися в зовсім сиву давнину, то не можна не згадати морський похід і блискучу перемогу київського князя Олега під Константинополем у червні – липні 907 року. Нині, у зв’язку з російською окупацією Криму, штаб ВМС України знаходиться в Одесі.

Читайте також: Україна відзначає День Конституції

Сьогодні ж в Україні відзначають День Національної поліції. Свято встановлено згідно указу Президента від 4 квітня 2018 року і відзначається щорічно цього дня.

Як відомо, після Революції Гідності в українському суспільстві виникла нагальна потреба у реформуванні силових структур, зокрема і в реформуванні правоохоронної системи. Вже восени 2014 року було представлено концепцію реформи Міністерства внутрішніх справ, в якій передбачалось створення Національної поліції. Зрештою, 2 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про Національну поліцію». Відповідно до якого, основні завдання Нацполіціі - реалізація державної політики у сферах забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримки громадської безпеки і порядку, надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або через надзвичайні ситуації потребують такої допомоги. 4 липня 2015 року нова українська поліція склала присягу.

Читайте також: Річницю Конституції України та День кримськотатарського прапора відзначили в посольстві США

Першим містом, у якому поліція запрацювала, став Київ. Того дня на Софійській площі співробітники нової поліції склали присягу на вірність Україні. Майже місяць патрульна поліція Києва працювала в тестовому режимі і показала гарні результати своєї роботи. Другим українським містом, де запрацювали поліцейські, став Львів, третім – Одеса. Нині систему Національної поліції складають: Центральний орган управління поліцією, Міжрегіональні територіальні органи та Територіальні органи. До складу Міжрегіональних територіальних органів входять організаційно поєднані між собою структурні підрозділи, що забезпечують виконання покладених на Національну поліцію завдань. Штатна чисельність українських поліцейських на 01 січня 2021 року становила 119 тисяч осіб.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав військовослужбовців та ветеранів Військово-Морських Сил із професійним святом. Про це повідомляє пресслужба ВР.

"Упродовж багатьох років ви неодноразово доводили, що попри небезпеку та різноманітні виклики – готові мужньо виконувати бойові завдання та стояти на захисті українських інтересів", - наголосив Разумков.

За його словами, сьогодні ми не можемо відзначити свято в нашому Криму, "але впевнений, що спільними зусиллями ми зробимо все можливе, аби прапор України гордо майорів на півострові та у Севастополі".

Голова Національної поліції України привітав працівників поліції з професійним святом. Про це Клименко написав у Фейсбуці.

«6 років ми служимо та захищаємо! 6 років ми розвиваємося та рухаємося вперед! Для мене День поліції - не день для статистики чи перерахунку здобутків. Для мене сьогодні - день вдячності кожному, хто своїми особистими досягненнями долучається до спільних перемог Національної поліції України», - наголосив Клименко.

Він побажав здоров’я поліцейським та їх родинам, міцного духу, сил та натхнення.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова привітала українських поліцейських з професійним святом і подякувала їм за надійне партнерство для прокуратури. Про це вона поінформувала у Фейсбуці.

«Вітаю всіх тих, чиє покликання захищати. Українській поліції усього 6 років - вона росте, перероджується в орган нового зразка, стає ближчою до громадян і прагне бути ефективнішою. Дякую за службу і надійне партнерство прокуратурі», - поінформувала Венедіктова.

Президент Володимир Зеленський привітав службовців Національної поліції з професійним святом. 

"Незважаючи на труднощі і перешкоди, ви вміло спрямовуєте свої знання й досвід на реалізацію визначених законодавством завдань, гідно берете участь у відсічі й стримуванні збройної агресії на Сході України, захищаєте територіальну цілісність та суверенітет нашої держави, охороняєте життя та спокій наших громадян", - наголосив глава держави.

Він зазначив, що суспільство й громадяни України вірять у чесність, порядність і професіоналізм поліцейських та "справедливо очікують належної протидії злочинності та дієвого забезпечення публічної безпеки і порядку".

Міністр оборони Андрій Таран і командувач Об'єднаних сил Володимир Кравченко привітали військових моряків і ветеранів флоту з професійним святом.

Таран у привітанні, розміщеному на сайті Міноборони, нагадав, що створення сучасних українських ВМС розпочалося після проголошення Декларації про незалежність 24 серпня 1991 року. Проблема розподілу Чорноморського флоту СРСР, який опинився на території незалежної України, тоді постала досить гостро, і Росія робила все можливе, щоб отримати більшу частину кораблів та ресурсів флоту.

«Таким чином, створення українських Військово-морських сил України відбувалося в умовах інформаційного та силового спротиву Чорноморського флоту і місцевих проросійських сил, яких всіляко підтримувало військово-політичне керівництво Російської Федерації. Цю історію, на жаль, політики не вивчили. А відтак — у 2014 році виявилися не готовими до збройної гібридної агресії з боку Російської Федерації в Криму», - заявив очільник МОУ.

Своєю чергою командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко наголосив, що військовослужбовці Військово-морських сил ЗСУ відважно та майстерно виконують бойові завдання з відсічі і стримуванні збройної агресії ворога у складі Об’єднаних сил на сході України.

"Висловлю глибоку повагу до мужніх, стійких духом людей, які захищають національні інтереси нашої держави в районі проведення операції Об'єднаних сил", - зазначив він.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль привітав військовослужбовців Військово-морських сил ЗСУ із професійним святом. Про це він написав у Телеграмі.

«Сьогодні в Одесі разом із Президентом України Володимиром Зеленським взяли участь в урочистих заходах з нагоди Дня Військово-морських сил Збройних сил України. Вітаю з професійним святом! Нехай вітрила завжди наповнює вітер удачі», - поінформував очільник Кабміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-