Липи для Меморіалу Небесної Сотні чекають висадки уже три роки

Липи для Меморіалу Небесної Сотні чекають висадки уже три роки

Фото
Укрінформ
Національний музей Революції Гідності презентував сотню лип, які в розпліднику на Київщині вже три роки чекають висадки на меморіальній алеї у столиці.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Липи незвичайні, це особливий сорт, унікальний і рідкісний, в Україні таких не було. Ці липи буди закладені в проєкт, і архітектори, переможці конкурсу відстояли, що саме такий сорт лип, саме такого зросту, а це 8 метрів, саме такого обхвату 50-60 см, і саме такого виду мають бути закуплені. Це рішення було підтверджено, пройшло державну експертизу. Це сорт Tilia cordata Bohilje, який має контрольовану крону, дерево росте до 18 метрів… Вони дуже добре адаптуються, за ними легко доглядати, до того ж відносно дешевше, бо ріст крони контрольований, він не є таким стрімким, як в інших дерев», - розповів генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Липи для Меморіалу Героїв Небесної Сотні в розсаднику на Київщині / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Він зазначив, що липи призначено для висадження на території Меморіалу Героїв Небесної Сотні в центрі Києва у межах проєкту, обраного за результатами міжнародного архітектурного конкурсу, які схвалив уряд. Але, за його словами, наразі будівельні роботи на Меморіалі відтерміновано на невизначений час, тож липи довелося привезти до розплідника на Київщині.

«Ми все ще сподівалися, що ці липи, які були призначені для спорудження меморіалу, нам вдасться використати за цільовим призначенням», - сказав Пошивайло.

Читайте також: Музей Майдану пропонує визнати нацпам’яткою алею Героїв Небесної Сотні

Він додав, що слідчі дії стосовно будівництва Меморіального комплексу тривають, а документацію, яка була вилучена у Музеї Революції Гідності, передано на економічну експертизу: «Ми сподіваємося на справедливе і швидке розслідування цієї справи, бо насправді знаємо, що жодних зловживань з боку музею не було».

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2020 року правоохоронці провели обшуки у Музеї Революції Гідності та в помешканні керівника музею Ігоря Пошивайла.

У поліції заявили, що під час досудового розслідування справи слідчі з'ясували, що аванс у 111 млн грн на будівництво Меморіального комплексу генпідрядник отримав наприкінці 2018 року, а будівництво так і не почалося.

Читайте також: У справі про зникнення 100 мільйонів на меморіал Небесної сотні немає підозрюваних – поліція

Пошивайло повідомив, що будівництво не здійснюється, оскільки суд за клопотанням Генпрокуратури заарештував земельну ділянку, на якій мали проводити роботи.

Своєю чергою екскерівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк пояснив Укрінформу, що будівництво Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні можливе після вироку Святошинського райсуду у справі про розстріли на Інститутській, а також імовірного апеляційного оскарження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-