Робота з комп'ютером дає право на додаткову відпустку - Держпраці

Робота з комп'ютером дає право на додаткову відпустку - Держпраці

Укрінформ
Співробітники, які працюють на комп’ютерах  та обчислювальних машинах, мають право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до чотирьох днів.

Таке роз'яснення дає Держпраці, повідомляє Укрінформ.

«Відповідно до п. 58 підрозділу «Інші види виробництв» розділу XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11 97 р. №1290 (зі змінами), співробітники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, це положення поширюється на всіх працівників, які у своїй роботі застосовують персональний комп’ютер, незалежно від їхньої посади та виду монітору.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці не вимагається проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Читайте також: Більшість українців планують провести цьогорічну відпустку в Україні

У Держпраці вказують, що додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. Тобто зараховуються лише ті дні, коли працівник фактично був зайнятий на роботах з особливим характером  праці не менш як половину тривалості робочого дня.

«Отже, для розрахунку відпустки роботодавець має вести облік робочого часу, відпрацьованого в умовах особливого характеру праці. Затверджених рекомендацій та форми обліку робочого часу щодо роботи за комп’ютером не визначено, тому роботодавці це питання вирішують на власний розсуд, наприклад, за допомогою проведення хронометражу робочого часу кожного працівника, який має право на таку відпустку», - підсумовують у відомстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-