Трансплантацію органів в Україні може спростити презумпція згоди - лікар

Трансплантацію органів в Україні може спростити презумпція згоди - лікар

Укрінформ
Трансплантацію органів в Україні може спростити закріплена на законодавчому рівні презумпція згоди на їх пересадку після смерті конкретної людини.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав завідувач відділення трансплантації нирки Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова Владислав Закордонець.

«У законі «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» є стаття 16, яка передбачає презумпцію незгоди, тобто вважається, що всі незгодні, щоб у них вилучали органи, коли констатують смерть мозку. У сім’ях не розмовляють на цю тему, ми отримуємо особисту думку самих родичів, а не пацієнтів, які знаходяться при смерті. У законі є норма про можливість дати прижиттєву згоду, але механізму немає. Простіше, якби була презумпція згоди, як, наприклад, в Австрії, коли не потрібно турбувати родичів, адже вони перебувають у стані шоку, розпачу, бо їхній рідний помирає, а в цей час лікарі мають запитувати в них згоду на отримання органів», - зазначив Закордонець.

Читайте також: У житомирській обласній лікарні провели першу трансплантацію нирки

За його словами, нинішній підхід не зовсім гуманний. Доцільніше, якби всі громадяни мали можливість особисто висловити своє бажання щодо трансплантації їх органів іншим людям.

«Коли людина незгодна, їй треба написати заяву – і тоді така особа виключається із реєстру потенційних донорів у разі, якщо з нею щось трапиться і в неї констатують смерть мозку. Є багато випадків, коли пошук родичів забирає тривалий час. Пацієнти, як правило, знаходяться у досить важкому стані й не завжди доживають до того часу, коли знаходять їхніх родичів», - додав трансплантолог.

Лікар вважає, що фінансування галузі трансплантології в Україні має бути на належному рівні, адже такі операції досить дороговартісні.

Читайте також: У Києві провели родинну трансплантацію кісткового мозку дорослому

За належної державної підтримки вдасться збільшити кількість пересадок органів. Якщо цього не буде, всі витрати ляжуть на бюджет самих пацієнтів, і відповідно проводитимуть менше операцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-