На кожному другому об’єкті водопостачання перевірки фіксують порушення

На кожному другому об’єкті водопостачання перевірки фіксують порушення

Укрінформ
Половина об'єктів водопостачання, на яких цьогоріч відбулися перевірки Держпродспоживслужби, не відповідають санітарно-гігієнічним нормам.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна» заявила голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька.

«На кожному другому перевіреному нами об’єкті виявлені порушення - невідповідність повній санітарно-гігієнічній, епідеміологічній нормам централізованого водопостачання і дещо менше половини об’єктів - нецентралізованого водопостачання. Це по суті те, що ми п’ємо, з чого готуємо їжу чи вмиваємось кожного дня», - сказала Магалецька.

Вона поінформувала, що під наглядом Держпродспоживслужби перебуває більш ніж 63 тисячі об’єктів водопостачання - централізованих і нецентралізованих.

З початку 2021 року було перевірено понад 5,5 тисячі об’єктів централізованого водопостачання. Порушення вимог санітарного законодавства виявлено у Кіровоградській, Миколаївській, Хмельницькій, Полтавській, Рівненській, Черкаській, Харківській областях.

Читайте також: Зеленський доручив провести аудит води, яку п’ють українці

«Які основні порушення ми виділяємо? Це облаштування та організація зон санітарної охорони свердловин; зношеність обладнання та мереж, відсутність виробничо-лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; профілактична промивка і дезінфекція водопровідних споруд. Відсутні паспорти радіаційної безпеки на артезіанські свердловини і відсутні засоби захисту на час, коли обслуговуються водопостачальні, водоочисні споруди», - розповіла керівник відомства.

Вона також звернула увагу на основні вимоги щодо якості водопостачання - це щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення та дезінфекція, знезараження питної води, наявність санітарних паспортів тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-