Кому перепризначать субсидії на оплату «комуналки» – роз’яснення Мінсоцполітики

Кому перепризначать субсидії на оплату «комуналки» – роз’яснення Мінсоцполітики

Укрінформ
Упродовж кількох днів для 2,5 мільйона домогосподарств в автоматичному режимі перепризначать субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко в ефірі телеканалу “Прямий”, частину відео якого оприлюднено на сторінці Міністерства соціальної політики України у Фейсбуці.

“Було прийнято рішення про те, що для 85% одержувачів житлових субсидій перепризначення на наступний період буде здійснено автоматично. Буквально вчора ми отримали від Міністерства фінансів результати верифікації даних, які вони збирали із банківських установ, із державних реєстрів прав на рухоме, нерухоме майно. Сьогодні ці дані зранку були відправлені до районних органів соціального захисту населення, і відповідно завтра-післязавтра відбудеться процес призначення субсидій в автоматичному режимі 2,5 мільйонам домогосподарств”, - розповів Музиченко.

Читайте також: На скільки зростуть пенсії українців з липня, жовтня та грудня 2021 року

Він уточнив, що відповідні виплати будуть профінансовані на початку наступного місяця, тобто з початку липня.

“Виплачено буде субсидії і за травень, і за червень. Тому жоден громадянин не втратить субсидію за попередні періоди”, - запевнив заступник міністра соцполітики.

Водночас він зауважив, що частині домогосподарств субсидія буде призначатися тільки після особистого звернення.

“Це так звані мобільні категорії населення, зокрема, ми говоримо про ті категорії населення, які орендують житло, тобто орендатори, які можуть сьогодні в одному місці його орендувати, а завтра змінити місце оренди. З власним житлом така ситуація дещо по-іншому виглядає, тому цим домогосподарствам, це близько 15 % від їх одержувачів, потрібно із заявами і деклараціями звернутися в один із вище зазначених способів”, - пояснив Музиченко.

Читайте також: Перерахунок пенсій із 1 липня: як це пов’язане з прожитковим мінімумом і хто отримає більше

Зокрема, за його словами, можна особисто відвідати ЦНАП, орган соціального захисту населення або територіальну громаду, можна заповнити необхідні документи і відправити їх поштою або ж заповнити документи через веб-інтерфейс, розміщений на сайті Міністерства соціальної політики.

Музиченко наголосив, що кожен із цих способів дає можливість на оформлення житлової субсидії з травня поточного року.

“Усі звернення, які будуть надіслані до органів соціального захисту населення до початку опалювального періоду, ми говоримо по вересень включно, по них рішення прийматимуться починаючи з травня. І людям з травня виплатять відповідні кошти”, - зазначив Музиченко.

Також він запевнив, що заборгованості із виплати пільг чи субсидій "не було і немає".

“На сьогодні все профінансовано в повному обсязі... Що стосується коштів, виділених на фінансування безпосередньо субсидій, то до початку опалювального періоду коштів більш ніж достатньо. З урахуванням тих цін і тарифів, які будуть у нас на початку опалювального періоду, вирішуватиметься питання про необхідність додаткового ресурсу”, - повідомив урядовець.

Як повідомлялося, 14 квітня 2021 року Кабінет Міністрів схвалив проєкт постанови, яким посилив адресність надання житлових субсидій для забезпечення державної соціальної підтримки населенню та здійснення заходів ефективного і раціонального використання бюджетних коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-