В Україні штам Delta може поширитися швидше, ніж на Заході – вчені

В Україні штам Delta може поширитися швидше, ніж на Заході – вчені

Укрінформ
Штам коронавірусу "Дельта" може швидше поширитися в Україні, ніж у західних державах, через низький рівень вакцинації населення та міграцію з Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді епідемічної ситуації в України, опублікованому на сайті Національної академії наук.

"Через низький рівень вакцинації населення в Україні та велику міграцію з РФ штам «Дельта» може поширитися в Україні швидше, ніж у західних сусідів, та мати тяжчі наслідки", - йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується, що запропоноване послаблення щодо осіб, які прибувають з тимчасово окупованих територій, посилюють ризики швидшого спалаху на сході країни, спричиненому штамом «Дельта».

В прогнозі зазначається, що за уточненими даними, частка штаму «Дельта» у Росії вже становить близько 72%, хоча вибірка даних суттєво зосереджена у м. Санкт-Петербург. Також у Московській області кількість госпіталізацій вже три тижні зростає на 40% за тиждень, а вільним залишаються менше ніж 11% ліжкового фонду.

При цьому у НАН зауважують, що темпи зростання кількості госпіталізацій в Україні під час березнево-квітневої хвилі не перевищували 30%, а у Києві перевищення позначки у 40% спостерігалося лише протягом одного тижня на початковому етапі зростання.

В НАН також висловили занепокоєння через швидке поширення штаму «Дельта» в європейських країнах. Цей штам уже став домінантним у Великій Британії, РФ, Португалії, а у решті країн Європи «Дельта» швидко витісняє інші.

"Очікується, що до кінця літа він домінуватиме на всій території Європи. Країни, в яких «Дельта» вже домінує, відрізняються тим, що останній пік вони пройшли приблизно в січні 2021 року і не мали весняного піку подібно до країн Східної Європи – таких як Україна, Польща, Румунія, Угорщина. Епідемічна динаміка України зараз найбільш схожа на динаміку Польщі та Румунії, в яких епідемічні показники сягнули мінімумів весни 2020 року", - йдеться в огляді.

Як зазначається, в усіх регіонах України останніми тижнями триває зменшення всіх епідемічних показників. Кількість нових виявлень, нових позитивних ПЛР-тестів і кількість летальних випадків зменшується вдвічі за 12–14 днів. Кількість нових виявлень становить у середньому 736 випадків на день, а летальних – 41 випадок на день. Кількість нових випадків оприлюднюється із запізненням приблизно 1 тиждень від дати тестування, а кількість нових позитивних ПЛР-тестів (без урахування ретестувань) на сьогодні становить 580 на день. Позитивність зразків ПЛР-тестів знизилася до 3,2% проти 4,2% тиждень тому та 5,4% два тижні тому.

Читайте також: Науковці пояснили, чим страшний штам Delta і як себе убезпечити

У документі вказано, що тижневе зниження кількості нових госпіталізацій сповільнилося до 18,2% проти зниження на 29,7% тиждень тому та на 25,4% два тижні тому. При цьому кількість нових випадків хвороби (без урахування даних від 22 червня, на які впливає змінений режим вихідних днів) знижується дещо швидше – на 34,3% за останній тиждень, 29,2% тиждень тому та 32,3% два тижні тому.

За даними НАН, частка госпіталізованих дітей залишається підвищеною при відносно низькій кількості лабораторно підтверджених випадків COVID-19 серед дітей, що може бути ознакою посилення епідемії інших вірусних захворювань, типовіших для дітей.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня Міністерство охорони здоров'я повідомило про виявлення в Україні двох випадків захворювання на коронавірусну хворобу, викликані штамом "Дельта". Станом на 24 черня в Україні проведено 2 229 165 щеплень, вакциновано 1 794 001 особу, з них отримали першу дозу 1 793 999 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 435 166 осіб (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-