Більшість кандидатів на держслужбу вдало склали апробаційний мовний іспит - Нацкомісія

Більшість кандидатів на держслужбу вдало склали апробаційний мовний іспит - Нацкомісія

Укрінформ
Більша частина всіх учасників апробаційного іспиту на рівень володіння державною мовою склали іспит з успішністю 80% від максимальної можливої кількості балів.

Про це повідомив член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук Ілля Данилюк під час брифінгу в Укрінформі.

"Аж 2500 осіб, а це більш ніж половина всіх учасників, склали іспит з успішністю 80% від максимальної можливої кількості балів, а це означає, що вони б теоретично отримали сертифікат найвищого рівня. З цих осіб - 673, тобто чверть, набрали понад 90% із можливої максимальної кількості балів, що свідчить про те, що завдання, і сам іспит є цілком доступним для майбутніх претендентів", - сказав Данилюк.

Він зазначив, що лише 1,5% осіб, які взяли участь в апробації, набрали менше прохідного рівня в 30%.

Читайте також: Іспит на володіння державною мовою пройдуть близько 150 тисяч чиновників - Демська

Загалом, за словами Данилюка, апробація іспиту відбулася дуже успішно, і вже за місяць Нацкомісія готова розпочати проводити реальні іспити.

Членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови Ольга Шевчук-Клюжева нагадала, що апробація розпочалася 17 травня і закінчується 17 червня 2021 року. Вона зазначила, що запровадження апробаційного процесу мало на меті не лише перевірити готовність системи іспиту, а також проаналізувати структуру та наповненість іспитової роботи, оцінку типів завдань щодо точності формулювань.

Як повідомляв Укрінформ, з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Іспитова робота складатиметься з чотирьох частин: «Культура мова» (24 тестові задання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-