В Україні оновили правила поділу на зони карантину – що змінилося

В Україні оновили правила поділу на зони карантину – що змінилося

Укрінформ
Кабінет Міністрів оновив критерії для зонування регіонів за рівнями епідемічної небезпеки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни зеленого або жовтого рівня карантинних обмежень, помаранчевий та червоний буде визначатись в межах регіону", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, нині базовим рівнем епіднебезпеки для всієї країни встановлений зелений.

Проте країна одночасно повернеться до жовтої зони у разі наявності протягом трьох днів підряд однієї з таких ознак на всій території України: кількість виявлених нових випадків інфікування COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів — більш ніж 75; коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу) — більш як 4 відсотки; кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менш ніж 300; наявності підстав для встановлення червоного рівня епідемічної небезпеки на території принаймні одного регіону.

Читайте також: В Україні послабили карантин – які норми діють до 31 серпня

Рішення про встановлення жовтої зони прийматиме Державна комісія техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за поданням міністра охорони здоров'я. У разі нормалізації епідситуації та дотримання критеріїв зеленої зони комісія ТЕБ і НС прийматиме рішення про повернення країни до зеленого рівня епіднебезпеки.

У разі погіршення показників у певному регіоні та встановленні червоного рівня епідемічної небезпеки решта території країни перебуватиме на жовтому рівні.

МОЗ повідомляє, що при поверненні до жовтої зони буде заборонено: проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території; робота кінозалів та залів інших закладів культури при заповненості понад 50% місць; заповненість спортзалів і фітнес-центрів з розрахунку бельше однієї людини на 10 кв. метрів. При цьому будуть відсутні обмеження по часу роботи закладів.

Читайте також: Додаток "Вдома" з 17 червня не потрібно буде завантажувати під час в'їзду в Україну

Помаранчевий рівень не містить додаткових обмежень та визначається сигнальним про наближення регіону до червоної зони. Він визначається автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з таких показників: завантаженість в регіоні (області) ліжок з киснем більше ніж на 65%, кількість тестувань ПЛР та на антиген протягом 7 днів на 100 тис. населення менше ніж 300, кількість госпіталізацій з коронавірусом чи підозрою за 7 днів на 100 тис. населення більше 60, коефіцієнт виявлених випадків ПЛР або експрес-тестів на антиген більше 20%, зростання кількості госпіталізацій за 7 днів порівняно з попереднім аналогічним періодом більш ніж на 50%.

Водночас при переході регіону до помаранчевого рівня місцеві органи влади можуть вводити додаткові обмеження.

Червоний рівень епіднебезпеки встановлюватиметься на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше ознак: завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, - більш як 65%; кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - менше ніж 300; кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - більше ніж 60; коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) - більш як 20%; рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом - більш як 50%.

Читайте також: COVID-коефіцієнт в Україні відповідає нормам, визначеним ВООЗ – Шмигаль

При встановленні червоного рівня буде заборонена робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос, робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів, закладів освіти (окрім дитячих садків і початкових класів шкіл), непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів. Також будуть заборонені проведення масових заходів (окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів) та робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

При цьому у червоній зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів подовжив дію карантинних обмежень на території України до 31 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-