У Києві презентували програму спортивних амбасадорів серед ветеранів

У Києві презентували програму спортивних амбасадорів серед ветеранів

Укрінформ
У Києві презентували нову програму спортивних амбасадорів для реабілітації та відновлення ветеранів по всій Україні.

Програму представили в Укрінформі її організатори: Міністерство у справах ветеранів, БФ «Повернись живим», Центр стратегічних комунікацій StratСom Ukraine.

Програма «Спортивні амбасадори» для поранених, хворих або травмованих воїнів України покликана сприяти відновленню ветеранів через залучення спортивних амбасадорів – інших ветеранів АТО, які досягли успіху на цьому шляху та готові бути лідерами й наставниками у своїх місцевих громадах, розповіли організатори проєкту.

«Головною метою програми «Спортивні амбасадори» є започаткування та розвиток спільноти ветеранів-лідерів місцевих осередків, які власним прикладом будуть надихати інших ветеранів займатись спортом та вести здоровий спосіб життя», - сказав представник БФ «Повернись живим», представник Посольства США в Україні та проєкту IREX в Україні Тарас Шпук.

Читайте також: У Києві ветерани АТО/ООС почали навчання за програмою «Кіберзахисники»

За його словами, використано досвід США, де це є однією з найбільш дієвих програм із реабілітації військовослужбовців. Водночас програма є ідейним послідовником успішного проєкту Ігор Нескорених в Україні – мультиспортивних змагань з адаптивних видів спорту, що в лютому 2020 року об’єднали поранених воїнів із 20 країн світу та спортивних амбасадорів програми Поранених воїнів Повітряних сил США.

Кожен спортивний амбасадор пройшов 6-місячний курс підготовки з наставництва, лідерства, адаптивного спорту, публічних виступів і надання першої психологічної допомоги і є членом збірної Invictus Games: Team Ukraine, що виступатиме у 2022 році.

Спорт є одним із дієвих інструментів повернення, відновлення, реабілітації, реінтеграції військовослужбовців після війни як фізично, так і ментально, наголосив заступник міністра у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний.

«Ми намагаємося робити системні зміни і не можемо обмежуватись одним заходом, нам треба розробляти системні політики, які матимуть продовження, щоб ветерани й надалі посідали активну позицію в тій чи іншій сфері діяльності. І одним із варіантів такої системності є саме програма спортивних амбасадорів», - сказав він.

Нова програма має на меті охопити спортом ветеранів по всій Україні, в тому числі малих містах, як найбільш ефективним способом фізичної реабілітації.

За даними Міністерства у справах ветеранів, на сьогодні налічується близько 11 тисяч ветеранів з обмеженими можливостями, які отримали ушкодження внаслідок участі у військових операціях на сході України. Згідно з дослідженням Міжнародної організації з міграції 2019 року, у 49% ветеранів виникають труднощі з повноцінною інтеграцією в суспільство після повернення із зони бойових дій. 73% опитаних погодились, що повністю зрозуміти потреби ветеранів можуть лише інші ветерани або особи, які мають бойовий досвід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-