Імунолог каже, що до COVID-щеплення є лише одне протипоказання

Імунолог каже, що до COVID-щеплення є лише одне протипоказання

Укрінформ
Єдинии протипоказанням до вакцинації проти коронавірусу є алергічні реакції на компоненти вакцин.

Про це голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, лікар-імунолог Федір Лапій повідомив під час вебінару «Вакцинація від COVID-19 для освітян», передає кореспондент Укрінформу.

«Вакцина має істинне протипоказання, якщо є тяжка алергічна реакція до компонентів вакцини. Як правило, якщо мова йде про дорослих людей, це можуть бути люди, які вже мали тяжкі алергічні реакції», - сказав Лапій.

За словами імунолога, алергічні реакції на вакцини є рідкістю. Однак людину після проведеного щеплення просять залишитися у пункті вакцинації на 30 хвилин на випадок прояву такої реакції і потреби введення препаратів з адреналіном. Мобільні бригади, які проводять вакцинацію, також проходили тренінги щодо реагування на анафілактичний шок. «Жодної тяжкої алергічної реакції в Україні не було зафіксовано», - додав Лапій.

Імунолог повідомив, що у випадку отримання щеплення проти інших інфекційних хвороб вакцинація проти коронавірусу може бути проведення через 14 днів. Після отримання другого щеплення проти коронавірусу планову вакцинацію рекомендується відкласти на 28 днів, але у разі необхідності цей термін можна скоротити до 14 днів.

Він також підкреслив, що в інструкціях до вакцин можуть бути внесені будь-які несприятливі події, які були зафіксовані у післявакцинальний період, навіть якщо така подія не має чітко встановленого причиново-наслідкового зв'язку зі щепленям. Зокрема, це може стосуватися головного болю, нудоти.

«В Україні є зафіксовані випадки смерті у післявакцинальний період. Вони розслідуються групами експертів на місцевому рівні», - прокоментував Лапій запитання щодо випадків смерті після вакцинації.

Імунолог запевнив, що вакцина CoronaVac, яку використовують для вакцинації вчителів, продемонструвала свою безпечність під час використання у Бразилії та Туреччині.

Читайте також: Визначати рівень антитіл до коронавірусу після вакцинації не потрібно — імунолог

Як повідомлялося, за добу 21 квітня в Україні вакцинувалися 14 044 людини. Всього 491 877 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали одну дозу 491 875 осіб, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – п'ятеро людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-