Квітневий «лютень», або Де же обіцяне «глобальне потепління»?

Квітневий «лютень», або Де же обіцяне «глобальне потепління»?

Укрінформ
Синоптики кажуть, що квітень не такий вже й холодний. І ще: прохолодний квітень для садів краще, ніж спочатку тепло, а потім – травневі заморозки

Цьогорічна весна знову не радує комфортними погодними умовами. Вже третя декада квітня, а по-справжньому теплої весняної погоди українці так і не відчули. На вулицях дотепер можна побачити людей у теплих пальтах, куртках і шапках. Зрештою, мали б уже квітнути абрикоси, вишні, алича, проте і близько не починали. Прогноз обіцяє, що до Великодня нічого не зміниться. А прогноз на місяць (ми знаємо, що це не науково, синоптики на такий термін нічого не гарантують, але сайт Гісметео дає) передбачає, що вперше (!) рівень +20 буде досягнутий аж 19 травня.

Користувачі соцмереж традиційно не приховують емоцій: «Таке відчуття, що літа можна не чекати», «Вже скільки років чую про глобальне потепління, як воно впливає на Україну та світ, а де воно? Відсипте отого «потепління» хоча б трішки. Набрид уже цей холод», «Нам щороку втирають про «апокаліптичну» зиму, але скоріше варто говорити саме про «апокаліптичну» весну. Коли нарешті вже потепліє?»

А ми от пригадали минулорічний травень – мокрий і холодний, як листопад. То це що, уже система?

Укрінформ вирішив поцікавитися – що відбувається, чому квітень такий холодний, наскільки це пов’язано з наслідками уже згаданого «глобального потепління»?

Не холодно, а прохолодно: температура вище нуля, і це нормально

«У цілому, в ООН вирішили відмовитися від поняття «глобальне потепління», зараз використовують інше – «кліматична криза», – коментує «Укрінформу» керівниця відділу клімату ГО «Екодія» Євгенія Засядько.

Чому відмовилися? А тому що це поняття, каже екологиня, дещо вводило людей в оману. Мовляв, говорячи про «глобальне потепління», дехто вважав, що всі ходитимуть взимку у майках. Але це не так. «Насправді ж, відбувається зміна клімату. При цьому, глобальна температура справді зростає, зараз вона вже більше 1 градусу від доіндустріального рівня, який рахують із 1880-х років (якраз тоді активно почали спалювати викопне паливо – у Британії, приміром, почали використовувати вугілля для опалення своїх будівель, активно почався видобуток вугілля в США, в Європі, що призвело до різкого збільшення викидів). Утім, це не означає, що по всій території світу температура одночасно піднялась на 1 градус. Ні! У різних частинах світу, у різних сезонах, вона десь може бути нижчою, десь вищою», – зауважила вона.

Найближчим часом погода щодо опадів буде некомфортною
Найближчим часом погода щодо опадів буде некомфортною

Власне те, що спостерігається в Україні протягом останніх років, як от теплі й інколи безсніжні зими, прохолодні квітень-травень тощо – все це про розбалансування клімату, яке призводить до перепадів погоди. «І не тільки: це також і про пожежі, підтоплення, посуху на Півдні, зрештою, перед країною може постати проблема дефіциту питної води», – переконує пані Засядько.

Подібним чином висловилася і очільниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко: «Зміна клімату, внаслідок глобального потепління ще не означає підвищення температури в усі місяці року. Може бути по-різному – або дуже тепло, або дуже холодно. Це я про так звані «температурні гойдалки». Утім, дуже холодно буває нечасто, але прохолодно…»

Пані Адаменко тут же спростувала тезу про те, що в Україні зараз спостерігається холодна весна. На думку експерта, українці звикли кілька років поспіль до того, що як такої зими зі снігом і морозами не було, а весна починалася мало не з середини лютого. Тому прохолодна весна-2021 чомусь здається аномальною. Хоча, насправді, в цьому році клімат перебуває якраз в нормальних рамках. «Аномальним назвати цей квітень не можна. Температура нижча за кліматичну норму лише на 1-2 градуси. На півдні Одещини – 2-2,5 градуси нижче норми. Щодо східних областей, то вони взагалі близькі до кліматичної норми. Зараз ми перебуваємо в періоді, який можна називати передвесняним. Коли середньодобові температури вище нуля. Тобто ми зараз в абсолютно нормальному періоді», – підкреслила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України.

Аномально страшної зими цього року не спостерігалося. А зниження температур до -15 є абсолютно адекватним для нашого кліматичного поясу. «В цьому році були деякі хвилювання щодо низьких температур, які були б небезпечні при безсніжжі. Але у нас вчасно утворився сніговий покрив... Щодо озимих культур у нас абсолютно оптимістичний прогноз. Те, що було посіяно, практично все збереглося. І за нашими оцінками підсіву або пересіву потребуватимуть лише близько 10% площі. Також є шикарний ресурс вологи на весну. На відміну від минулорічної посухи, яка тривала більше півроку», – розповіла метеоролог.

За оцінками експерта, найближчим часом в Україні погода по опадам буде некомфортною для людей, але… «Поповнить вологою ті південні і східні області, які недобрали її за холодний сезон, і це добре для отримання хорошого врожаю», – акцентує вона.

для цвітіння повинна накопичитися певна сума ефективних температур
Для цвітіння повинна накопичитися певна сума ефективних температур

Що стосується плодово-ягідних культур, то, відповідаючи на питання, чому досі не цвітуть абрикоси, вишня, алича, Тетяна Адаменко каже, що для цвітіння повинна накопичитися певна сума ефективних температур.

«Для врожаю важливіші температури під час цвітіння. Такі весни, як зараз, вони для плодових дерев більш сприятливі. Оскільки, якщо немає передчасного різкого наростання тепла, то, за статистикою метеорологічних спостережень, не буває інтенсивного повернення холоду якраз на той період, коли цвітуть сади. Простіше кажучи, коли дуже тепла і рання весна, тоді найбільша ймовірність повернення заморозків, – коментує начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України.

Минулого, 2020 року було дуже раннє цвітіння деяких плодових і вони дуже постраждали від заморозків. Про шкоду, завдану квітневими холодами писали й регіональні кореспонденти «Укрінформу» (детальніше – тут). Доцент кафедри ботаніки ОНУ ім. Мечникова Володимир Немерцалов тоді розповідав нам, що більша частина слив, абрикосів, персиків, вишні і черешні вже не дасть плодів. Те ж саме стверджував і начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак: «Абрикос, вишня, персик, рання черешня – постраждали більше, і тому очікується в цьому році (2020-му) недобір врожаю».

Відтак, наголосила пані Адаменко, «плодові дерева цього року все ж могли постраждати від низької температури повітря в деяких південних областях, де заморозками були трохи пошкоджені персики і абрикоси. Але ці «каліцтва» дерев мінімальні».

«Повторюся, чим пізніше дерева зацвітуть, тим менша ймовірність їх попадання під заморозки. «заморозконебезпечний» період триває до 20-25 травня», – підсумувала експерт-метеоролог.

Якою буде погода у найближчі дні та місяці

Прогноз погоди, наголосила Тетяна Адаменко, справджується максимум до 10 днів. А все, що далі… «Це складні масштабні синоптичні процеси, які важко прогнозувати. Актуальну інформацію можете знайти на сайт Гідрометцентру. Дуже надіюся, що цьогоріч не повториться сценарій 2003 року, коли після дуже прохолодного квітня – температура була нижча за кліматичну норму на три-чотири градуси нижче норми – прийшов не просто теплий, а спекотний травень. Тоді було встановлено безліч температурних рекордів і почалася засуха», – каже начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України.

За інформацією трійки найпопулярніших сайтів – meteo.gov.ua, gismeteo.ua та sinoptik.ua – у найближчі 5-10 днів в Україну (зокрема в Київ, Львів, Харків та Одесу) потепління +20 і вище градусів не прийде. Погода буде мінливою, подекуди з дощами і грозами, і прогріється максимум до +15-17.

Схожий прогноз також дала завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова. У коментарі виданню «Обозреватель» вона повідомила, що найближчі 4-5 днів будуть трохи теплішими за попередні.

За її словами, якщо останніми днями повітря прогрівалося максимум до +10, то цього тижня можна очікувати потепління до +15...+17 градусів. «За моїм прогнозом, у центральній частині України дощів бути не повинно. Але на схід країни заходить циклон. Такі циклони ніколи не проходять спокійно, вони завжди дуже активні й швидкі. Тому циклон принесе не так похолодання, як дощі», – попередила Мартазінова.

В останні дні квітня в Україні знову похолодає, нестійкість погоди зберігатиметься, можливі дощі.

Щодо Великодня, то… «Нас також очікують не дуже веселі погодні умови. У ці дні температура зазвичай повинна бути вищою, ніж ми маємо зараз. Але яким буде 19 і 20 квітня, таку температуру слід очікувати і на травневі, до +13 максимум», – розповіла Мартазінова. І додавши, що всі травневі свята пройдуть в умовах хмарності, сонячної погоди не очікується: «Опади на травневі можливі, але не сильні».

Народний синоптик Леонід Горбань поділився своїми далекосяжними прогнозами з «Сегодня»: літо 2021 року в Україні буде нежарким – з вітрами, дощами і навіть бурями, але очікується кілька спекотних періодів. «За класифікацією Брюсова календаря настав рік Сатурна. Існує сім річних циклів, які чергуються в певній послідовності. Сатурн любить все перевертати: у весну він вносить зиму, літо від нього буває холодне, сире і бурхливе, його осінь непривітна, і зима починається рано», – пояснив Леонід Горбань.

Він додав, що червень 2021 року буде теплим, з частими дощами і спекою в першій декаді. Середина місяця – тепла, комфортна, без опадів, закінчення місяця тепле і вологе. Липень очікується спекотним, але з частими дощами, грозами, які пом'якшать сильну спеку. Перша половина серпня буде спекотною і посушливою. Друга половина місяця принесе ослаблення спеки і невеликі дощі. В кінці місяця похолодає.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-