Ризик тромбозу після COVID-19 увосьмеро вищий, ніж після вакцини AstraZeneca

Ризик тромбозу після COVID-19 увосьмеро вищий, ніж після вакцини AstraZeneca

Дослідження
Укрінформ
Ризик виникнення тромбів після перенесеного коронавірусу (COVID-19) у вісім разів вищий, ніж після щеплення вакциною AstraZeneca.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sky News.

Згідно з результатами дослідження Оксфордського університету, церебральний венозний тромбоз спостерігався у 39 осіб на мільйон пацієнтів із COVID-19, у порівнянні з близько п’ятьма на мільйон людей, які отримали щеплення AstraZeneca.

«Ми дійшли двох важливих висновків. По-перше, COVID-19 помітно збільшує ризик виникнення тромбозу церебральних вен», - заявив професор Пол Гаррісон.

Він також додав, що, по-друге, ризик (утворення тромбів – ред.) після COVID-19 вищий, ніж у сучасних вакцин, навіть для тих, кому до 30 років.

Читайте також: «Бразильський» COVID-штам ухиляється від антитіл та не реагує на вакцину

«Це слід враховувати при обміркуванні ризиків та переваг вакцинації», - додав Гаррісон.

Як повідомляв Укрінформ, 7 квітня Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА) повідомила, що зареєстровані випадки незвичайних утворень тромбів мають бути внесені до переліку найрідкісніших побічних ефектів вакцини AstraZeneca. Більшість випадків утворення тромбів зафіксована у жінок віком до 60 років. Водночас в ЕМА не надали жодних рекомендацій щодо обмеження використання цієї вакцини.

Низка країн ухвалила рішення про використання вакцини AstraZeneca для вакцинації людей віком від 60 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-