Дробович — про позов Портнова: Суд не може втручатися в зміст освіти

Дробович — про позов Портнова: Суд не може втручатися в зміст освіти

Укрінформ
Такі прецеденти, як постанова Окружного адмінсуду, що за позовом Портнова постановив вилучити з підручників історії цілі уривки, не мають траплятися, бо суд не може втручатися в зміст освіти.

Як передає Укрінформ, про це заявив в інтерв’ю Цензор.НЕТ голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

«Щодо впливу державної політики на формування думки учнів, то він доволі опосередкований. Наприклад, минулого року музей створив комікс, створюють відеоролики. І цьогоріч після презентації дослідження про ставлення школярів до Революції Гідності ми презентували ролик для них. Тобто імперативу з нашого боку немає. З іншого боку, коли Окружний адмінсуд за позовом Портнова постановив вилучити з підручників історії цілі уривки, то ми реагували. Ми підтримуємо позицію, що Портнову треба дати відсіч. Не може суд втручатися у зміст освіти. Міносвіти мало оскаржити це рішення, ми їх підтримаємо як сторона процесу», - сказав Дробович.

Він зазначив, що українська школа потребує якісних уроків про поточну війну та про Майдан і УІНП над цим працює.

«Торік ми зробили кілька проєктів у цьому напрямку, і один завершуємо… З Героєм України Володимиром Жемчуговим зробили спільний проєкт "Діалоги про війну" - це три відео, в яких школярка спілкується з учасниками російсько-української війни. Усі відео вже готові, зараз мої колеги завершують роботу над методичними рекомендаціями до цих матеріалів. І потім чекатимемо висновку Інституту з модернізації змісту освіти, щоб розуміти, для яких класів це підходить», - поінформував голова УІНП.

Читайте також: В Україні створять меморіал для воїнів, котрі загинули в російсько-українській війні – Дробович

Водночас він додав, що напрацьовані ними проєкти не входять до обов’язкової програми.

«Володимир Жемчугов сказав, що об’їздив майже всю Україну, і скрізь вчителі скаржаться, що нема якісних матеріалів. Тобто у нас вчителі мають методичну свободу, але не мають матеріалу для цієї свободи», - зазначив Дробович.

Як повідомляв Укрінформ, Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Міністерство освіти і науки переглянути підручник з історії України щодо висвітлення подій Революції гідності. Відповідним рішенням 21 січня він задовольнив позов колишнього заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова.

Рішенням суду МОН зобов'язали переглянути підручники для 5 і 11 класів з історії України для установ загальної середньої освіти, надрукованих в 2018 і 2019 роках. У рішенні суду не згадується ім'я Портнова, проте в Фейсбуці він написав, що 21 січня ОАСК виніс рішення за його позовом до Міносвіти.

Коментуючи це рішення, Антон Дробович сказав, що «ситуація з рішенням Окружного адмінсуду Києва і весь судовий процес за позовом Портнова щодо Революції гідності є не що інше, як війна за пам’ять».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-